3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

23.08.2022 / 12:32 Obrazovanje - Saopćenje

EDUS ljetnju školu pohađalo 116 mališana sa poteškoćama u razvoju

EDUS ljetnju školu pohađalo 116 mališana sa poteškoćama u razvoju
Foto: FENA

U Udruženju EDUS - Edukacija za sve, završena je EDUS ljetnja škola, namijenjena djeci sa poteškoćama i kašnjenjima u razvoju, koja nisu samostalno razvila vještine poput imitacije, funkcionalanu komunikaciju, te samostalnu prikladnu igru.

Kroz ljetnju školu koja je trajala šest sedmica, prošlo je 116 djece uzrasta od 2 do 8 godina.

- Besplatnu EDUS ljetnu školicu krasilo je puno osmijeha, prvih koraka i riječi, i najviše učenja. Bilo je neizmjerno zadovoljstvo učiti, raditi, i radovati se svakim djetetom pojedinačno. Program je bio baziran na stimulaciji pet razvojnih oblasti: socio-emotivnom razvoju, motorici, komunikaciji i govoru, kognitivnom razvoju, te razvoju samostalnosti kroz interaktivne i akademske programe. Aktivnosti sa djecom implementirane su kroz edukativno – zabavne radionice motorike, muzike i umjetnosti – navode iz EDUS-a.

Kako dugi ljetni praznici za djecu sa poteškoćama predstavljaju veliki izazov u održavanju stečenih vještina, a često mogu značiti i regresiju u razvoju, EDUS već dvanaestu godinu organizuje ljetnu školu, kojom djeci pruža šansu za razvoj kroz kontinuirano učenje i igru.

Ova godina, dodaje se, bila je rekordna u smislu prijavljene djece, ali i one uključene u program.

- Ljeto je bilo fantastično i sa zadovoljstvom i radošću smo priveli kraju posljednju sedmicu ljetne školice – naglašavaju iz EDUS-a

Poručuju da su ponosni na roditelje koji su bez izuzetka svaki dan dovodili svoje mališane u EDUS, edukatore koji su predano radili svakoga dana i uljepšavali dane ljetne škole aktivnostima i svim prijateljima i donatorima koji su ljetnu školu učinili mogućom i osigurali sredstva za 116 mališana koji su vrijedno učili tokom ljeta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo