-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

18.08.2022 / 13:48 BiH - Sarajevo

Federalni premijer primio delegaciju Instituta za razvoj mladih

Federalni premijer primio delegaciju Instituta za razvoj mladih
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio predstavnike Instituta za razvoj mladih KULT, na čelu sa izvršnom direktoricom Šeherzadom Halimić.

Federalni premijer je istakao da je KULT jedno od najaktivnijih udruženja u Federaciji BiH u čijem su fokusu problemi i interesi mladih ljudi, te da provodi veliki broj dobrih i korisnih programa iz ove oblasti.

- Vlada FBiH, putem resornih ministarstava, provodi više projekata podrške mladima u našoj zemlji. Neki od njih su osiguravanje sredstava za njihovo stambeno zbrinjavanje, stipendiranje najboljih učenika i studenata, izgradnja sportskih objekata, stimuliranje uspješnih sportista. Uz to, nekoliko programa Federalnog zavoda za zapošljavanje fokusirano je isključivo na pripadnike mlade populacije - kazao je premijer.

Dodao je da je potrebno obrazovni sistem stalno prilagođavati potrebama tržišta rada, jer će tako obrazovanim mladim ljudima biti lakše doći do sigurnog zaposljenja.

Direktorica Halimić upoznala je premijera sa aktivnostima KULT-a i najčešćim problemima s kojima se mladi susreću, a do tih saznanja došlo se kroz anketiranje upravo mladih. Inače, dodala je, KULT ove godine obilježava 20. godišnjicu djelovanja.

Učesnici današnjeg sastanka, kojem je prisustvovao i v.d. direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja Nijaz Avdukić, iskazali su zajedničku opredijeljenost kada je riječ o potrebi donošenja trajnih i sistemskih rješenja za mladu populaciju, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo