4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

09.08.2022 / 11:36 Politika - Prenosimo

Enver Išerić: U Predsjedništvu BiH nam trebaju najbolji

Enver Išerić: U Predsjedništvu BiH nam trebaju najbolji
Foto: Vijesti.ba

Enver Išerić, doktor pravnih nauka, osvrnuo se na društvenim mrežama na aktuelnu političku situaciju i ono što bi moglo uslijediti u budućnosti.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

- U narednom mandatu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nam trebaju najbolji, oko toga ne smijemo kalkulisati

Već punih dvadeset sedam godina traje tiha blokada funkcioniranja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. A evo već godina dana je prošla od otvorene, javne i direktne blokade donošenja odluka u institucijama Bosne i Hercegovine uz otvorenu i direktnu najavu raspada države i odvajanje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Prvo se blokada vršila od strane Republike Srpske i Milorada Dodika, a zatim je od strane HDZ-a i Dragana Čovića vršena blokada rada predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, jer nisu vršili svoje ustavne dužnosi, čime su doveli u pitanje rad Ustavnog suda Federacije BiH. Vršena je blokada i Parlamenta Federacije BiH, jer nikada nisu implementirani izborni rezultati iz 2018. godine.

Istovremeno su ispostavljeni zahtjevi i uslovi za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije, kako bi se osiguralo „legitimno političko predstavljanje“, dodatno etnički podijelilo bosanskohercegovačko društvo i na kraju formalizirao treći entitet.

U tim i takvim okolnostima funkcionira vlast, a oni koji je čine dužni su iznalaziti rješenja. O tome sam u nekoliko navrata pisao i predlagao da institucije, uprkos blokadama, nastave sa radom, bez obzira na to što drugi svojim ne dolaskom žele od Bosne i Hercegovine napraviti „propalu državu“.

I u ovakvim uslovima, u jednom od najtežih perioda nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, bosanskohercegovačke patriotske snage su tražile načine kako da odgovore tim prijetnjama i izazovima. Pod tim patriotskim snagama ne mislim samo na jednu partiju ili stranku, već na sve one stranke koje su zastupljene u parlamentima, a nisu na strani onih koji su činili i čine sve da onemoguće rad državnih institucija. Naravno neke od stranaka se trebaju posebno posmatrati i tretirati, jer su bile spremne podržati prijedloge HDZ-a koji bi vodili daljnjoj podjeli države i ugrožavanja ljudskih prava, koja su garantirana Ustavom Bosne i Hercegovine. I kada je Bakir Izetbegović, jedan od članova Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA, na jednoj od tribina, svjestan svih prijetnji i strahujući za sudbinu države i naroda, izrekao rečenicu „prebrojali smo se“, osula se prava paljba na svim bosanskohercegovačkim medijima, ali i medijima u regionu, na Bakira Izetbegovića, optužujući ga za pozivanje na sukobe, prijetnju ratom, ugrožavanje mira itd.

Nisam advokat Bakira Izetbegovića, ali u ovom slučaju imam potrebu da kažem da je njegova ustavna obaveza, kao člana Kolegija Doma naroda, da radi na spriječavanju protivustavnog djelovanja i jačanju odbrambene moći države, a kao predsjednika SDA, najjače stranke koja okuplja većinom Bošnjake i većinu Bošnjaka, da radi i na jačanju jedinstva i zaštite Bošnjaka. Prema tome, neka se sve osude i paljba usmjere prema onima koji prijete Bosni i Hercegovini, a ne prema onima koji je brane. A što se tiče prebrojavanja, nikome nije problem što nas Bosance prebrojavaju na konstitutivne narode sa zahtjevima na neka posebna prava u odnosu na ostale građane.

Nije problem ni kada nas Bošnjake prebrojavaju na Bosance i Hercegovce. Nije problem kada nas prebrojavaju na Bosance i Sandžaklije. Zašto to nije problem? Zato što to prebrojavanje odgovara rušiteljima države jer se time slabi snaga Bošnjaka koji su jedan od glavnih stubova Bosne i Hercegovine. Zar je moguće da nam neko poturi kukavičje jaje pa da ne priznamo ili podcjenjujemo herojski otpor naše Armije RBiH i svih onih koji su se borili za ovu državu.

Zar može neko pomisliti da ne priznamo učešće u odbrani naše domovine ogromnom broju naših državljana koji su porijeklom iz Sandžaka, a sa kojim su nas još u vrijeme Jugoslavije željeli posvađati i razdvojiti. Kao dokaz tome je i neopravdano ukidanje uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, koja je značila žilu kucavicu u povezivanju Srednje Bosne sa njenim istočnim dijelom pretežno nastanjenim Bošnjacima i dalje sa Sandžakom, također nastanjenim Bošnjacima.

U ratu nas nisu mogli podijeliti. Bili smo jedinstveni. Jedino su uspjeli kod Fikreta Abdića, koji je svoje oružje okrenuo na svoga brata. Uspjeli smo odbraniti državu zajedno sa svim Srbima, Hrvatima i drugim građanima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom. I tada su neprijatelji vidjeli snagu toga naroda. Zato su podjele koje nam podmeću vrlo aktuelne i našim neprijateljima vrlo potrebne. I kada Bakir Izetbegović kaže da smo se prebrojali onda je to planetarni problem. E pa, prebrojavat ćemo se stalno. Ako treba svaki dan. Ali prebrojavat ćemo se samo na one koji su za Bosnu i one koji su protiv Bosne. Prebrojavat ćemo se na one koji vole svoju domovinu i one koji je ne vole i rade protiv svoje domovine. Jednim okom ćemo pratiti i one koji se izjašnjavaju za domovinu, a svjesno ili nesvejesno pomažu onima koji rade protiv domovine. Ali i to je rezultat podjela Bošnjaka na brojne političke stranke čiji bi pojedini predsjednici da predvode državu i narod, da dobiju povjerenje naroda, a njihovi realni stručni i liderski kapaciteti dosežu do nivoa mjesne zajednica, a u najboljem slučaju do nivoa općine. Tako i zbog toga svojim radom i odnosom nanose ogromnu štetu državi i svim njenim građanima.

Nećete nas više prevariti lijepom riječju niti uplašiti prijetnjom. Neće nas niko nikada više dovesti u situaciju da nas prebrojavate na one koji su se predali, da bi ih pobili i one koji su se borili. Ne smijemo nikada više dozvoliti da Ramo doziva sina Nermina i poziva ga da se preda, jer mu je obećano da mu se ništa neće dogoditi. Nikada više ne smijemo i nećemo biti naivni, kao 1992. godine kada na poziv neprijatelja u Višegradu dođe pred općinu 699 Bošnjaka i za pola sahata svi budu pobijeni. A bili su pozvani da im se podijeli zarađena plata. Prebrojavat ćemo se samo na patriote i izdajnike. I one koji se bore za domovinu i one koji se bore za lične interese, a korupciju ćemo tretirati kao izdaju države.

Imali smo sreću u ovim teškim vremenima da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Šefik Džaferović, kandidat SDA, i gospodin Željko Komšić, kandidat DF-a. Njihovim aktivnostima spriječene su veće štetne posljedice djelovanja rušitelja Bosne, ali i usmjeren pravac djelovanja međunarodne zajednice.
Zbog toga na predstojećim izborima moramo dobro voditi računa koga ćemo izabrati za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sigurno je Bosna i Hercegovina mogla imati puno kandidata koji bi mogli uspješno obavljati tu važnu funkciju, i pored toga što nam nije omogućeno, zbog loših ustavnih rješenja, da svi možemo biti kandidati i da svi možemo glasati za sve kandidate. U Federaciji Bosne i Hercegovine jedanaest političkih subjekata, umjesto da predloži što više najkvalitetnijih kandidata, pa da se građani, na osnovu njihovih kvaliteta i sposobnosti, opredjeljuju, predložilo je jednog kandidata da bi tako njihovo članstvo doveli u mat poziciju - nemamo za koga drugoga nego za našeg kandidata, pa kakav je takav je.

A vrijeme u kojem se nalazimo puno je problema koje treba rješavati. Država je ozbiljna stvar. Ne može se na najvišim državnim pozicijama vježbati vođenje države. Posebno ne sada. Takve vježbe se obavljaju na nižim nivoima vlasti. Ne smijemo stati na pola puta. Ne smijemo donijeti nepromišljenu odluku pa se poslije toga kajati. Nemamo mi vremena za eksperimente. Nije Bakir Izetbegović nepogrešiv. Svi mi griješimo. Da nije tako sa melecima/anđelima bi se mi rukovali. Ali je Baki Izetbegović sa znanjem i iskustvom daleko bolji od drugih kandidata. A bolji nam uvijek trebaju. Sada posebno.

I na kraju završit ću sa riječima našega Alije Isakovića izgovorenih na Bošnjačkom saboru 1993. godine koji je, između ostaloga, rekao:

„Ovdje smo kao na Sudnjem danu, s razlikom što račun polažemo sebi i onima koji će nas naslijediti - ujedinjeni surovim povijesnim prelamanjem; ovdje smo izjednačeni, bez regionalnih i stranačkih podjela, bez bilo kakve surevnjivosti i suparničkih nakana, svedeni pod jedan i jedinstven imenitelj onim načinom kako smo se rađali i kako smo umirali. Ništa neće biti onakvim kakvim bijaše. Moramo sve ispočetka. Čisto i jasno kao sama priroda, bez licemjerja.“


Piše: Dr.sc. Enver Išerić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo