15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

08.08.2022 / 20:57 Regija - Stravična nesreća

Dramatično svjedočanstvo putnice iz poljskog autobusa smrti

Dramatično svjedočanstvo putnice iz poljskog autobusa smrti
Foto: HRT

Službeno je potvrđeno da su poginula oba vozača poljskog autobusa koji je u subotu sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma.

U strašnoj nesreći život je, podsjetimo, izgubilo 12 osoba koji su išli na hodočašće u Međugorje. Niko iz prednjeg dijela autobusa nije preživio, a u to vrijeme većina je putnika spavala. Među njima je bila i žena koja je s HRT-om podijelila svoje strašno svjedočanstvo.

Veselila se Barbara Szafranska, iz malog mjesta Jedlinska na jugu Poljske, svojem prvom hodočašću u Međugorje. Njih četrdesetak u petak je iz Varšave krenulo na put dug 1500 kilometara.

- Nakon svete mise krenuli smo na put. Svaka tri sata smo stajali, imali pauzu, okrijepili se i putovali dalje, rekla je Szafranska.

Barbara je sjedila na sredini autobusa, atmosfera je bila hodočasnička - pjevalo se, molilo, razgovaralo. Tog kobnog subotnjeg jutra Barbara je spavala.

- U 5.40 snašla nas je ta strašna nesreća, probudila sam se u bolnici i nisam ni znala što se dogodilo. U autobusu je tada većina nas spavala, posvjedočila je.

S teškim ozljedama glave, noge, trbuha hitno je prevezena u čakovečku bolnicu.

- U subotu ujutro smo ovdje zbrinuli dvije pacijentice, poljske državljanke, koje su imale teške ozljede i odmah smo krenuli s operativnim zahvatima, rekao je Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Njezin suprug Rikard na vijestima je doznao što se dogodilo. Imao je loše slutnje jer mu se Barbara nije javljala na mobitel.

- Tek oko 6, 7 sati u subotu navečer dobio sam informaciju da je operirana. Cijeli sam dan pokušavao stupiti u kontakt s njom. Nismo ni znali je li to njezin autobus. Poslije smo doznali da je u Čakovcu i odmah krenuli na put. Stigli smo sinoć, ispričao je Barbarin suprug Rikard Szafranski.

Barbara je stabilno, njezina je obitelj u Čakovcu, gdje im je pružena sva pomoć. Posjetio ih je i međimurski župan. Njoj, ali i ostalim stradalima pomaže i poljsko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

- Mi imamo već popis putnika koji su putovali autobusom, imamo spisak pacijenata i znamo tko je preminuo, izjavila je Dagmara Luković, konzulica Republike Poljske u Hrvatskoj.

U poslijepodnevnim satima završena je i obdukcija poginulih. Obojica vozača smrtno su stradala, a kako neslužbeno doznajemo, vozač koji je u trenutku nesreće bio za volanom - imao je 72 godine.

- Kod njega u vrijeme prometne nesreće nije bilo akutnih zdravstvenih poremećaja, to znači da uzroke nesreće treba tražiti u subjektivnoj sferi samog vozača, može se raditi o umoru, korištenju mobitela ili nekom drugom obliku nepažnje, rekao je Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Sredinom tjedna u Poljsku bi se trebalo vratiti desetak ozlijeđenih, najavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva. Barbara Szafranska svojoj će kući u subotu.

Posljednje informacije o stanju ozlijeđenih poljskih državljana u središnjem Dnevniku HTV-a javila je novinarka HRT-a Iva Vukadin.

- Dvoje putnika još je u životnoj opasnosti i oni se nalaze u varaždinskoj bolnici. Ostali su svi stabilno. U čakovečkoj bolnici smještene su dvije žene s teškim ozljedama. U zagrebačkoj Klinici za traumatologiju smješteno je osam ozlijeđenih putnika, od kojih je dvoje na intenzivnom liječenju. U KBC-u Zagreb je smješteno petero ozlijeđenih i stanje im se poboljšava. U KB Dubrava smješteno šestero ozlijeđenih, od kojih je četvero na intenzivnom liječenju.

- Svima je osigurana psihološka pomoć kako bi se umanjila posljedica traume, dodala je.


(HRT)

Izdvajamo