13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

06.07.2022 / 08:48 Ličnost dana - Ličnost dana

ALMA ZADIĆ - ISKRENA PODRŠKA EU PUTU BIH

ALMA ZADIĆ - ISKRENA PODRŠKA EU PUTU BIH
Foto: Vijesti.ba
Ministrica pravde Austrije Alma Zadić boravila je prethodnih dana u Sarajevu gdje je dala značajnu podršku Bosni i Hercegovini.

- Mi kao Vlada Austrije ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji - istakla je Zadić.

Dodala je da se to pokazalo i prije dvije sedmice na sjednici Evropskog vijeća kada su uspjeli da u rezoluciju bude uneseno da će BiH dobiti status kandidata, ali i da je potreban trud na svim stranama.

- Političari u BiH imaju veliku odgovornost da reforme u oblasti vladavine prava, ustavnih promjena i pravosuđa napokon ubrzaju, jer u zadnje tri godine kasne - rekla je Zadić.

Po njenim riječima, BiH će dobiti kandidatski status, ali se mora naglasiti da je potrebno da se sa bosanskohercegovačke strane učine koraci da bi se to i ostvarilo, a oni se tiču reforme Ustava, vladavine prava, poboljšanja u toj oblasti, borbe protiv korupcije...

- Želim da podcrtam da imamo sada jedinstvenu šansu, na temelju onoga što je jasno rečeno u završnom stavu Evropskog vijeća. Želim da apeliram da se iskoristi ova šansa koja je jedinstvena, da se provedu reforme i da se postigne značajan iskorak u formi kandidatskog statusa - kazala je Zadić.

Navela je da reforme koje se očekuju nisu puke administrativne prepreke koje se trebaju prevazići, nego da se radi o reformama koje treba da olakšaju život ljudima u BiH i to da ga olakšaju na jedan održiv način.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo