12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

04.07.2022 / 18:36 Kultura - 51.izdanje

Nikada bogatiji program Festivala kulture 'Slovo Gorčina' u Stocu od 29. do 31. jula

Nikada bogatiji program Festivala kulture 'Slovo Gorčina' u Stocu od 29. do 31. jula
Foto: Fena

Bogat program Festivala kulture "Slovo Gorčina" 2022., manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini, predstavljen je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.


Novi član Upravnog odbora i Predsjednik organizacionog odbora Festivala Dubravko Barbarić  kazao je da je ovo 51. izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina”, i činjenica je da svaki put može biti posljednji put, jer u Bosni i Hercegovini nema sistemskih rješenja za finansiranje ovakvih događaja. 

- "Slovo Gorčina" je manifestacija koja je poznata u međunarodnim krugovima, identificira BiH, naše umjetnike i jednostavno mora postojati i održavati se iz godine u godinu, biti sve bolja i primjećenija međunarodnoj javnosti, tako da je to bio moj motiv da se priključim Upravnom odboru, ali ne samo moj već i drugih entuzijasta, te da ljudi koji su možda poklekli ranije, nastave dalje iz inata, iz prkosa i potrebe da bi ove godine stvorili ovakav sadržaj, koji je bogatiji nego ikada - istakao je. 

Otvaranje Festivala planirano je za petak, 29. jula na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za "Slovo Gorčina" - nekropoli stećaka Radimlja. Nakon kratkog druženja dobrodošlice za sve učesnike i posjetioce, uslijediće koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta koji će izvesti kompoziciju Kameni spavač Vlade Miloševića. Stihove u pratnji kvarteta govoriće proslavljeni pjesnik i glumac Enes Kišević.

- Veoma smo sretni i ponosni što možemo predstaviti najbogatiji program “Slovo Gorčina” do sada, koji obuhvata tri puna dana nezavisnih sadržaja iz oblasti književnosti, muzike, likovne umjetnosti i teatra. Zahvaljujući podršci privatnog sektora, uspjeli smo prevazići već tradicionalnu nezainteresiranost nadležnih institucija za ovu značaju manifestaciju i kulturu uopće. Nastavljamo razvijati Makov san u njegovom rodnom gradu na obalama Bregave i pozivamo ljubitelje književnosti i drugih umjetničkih disciplina da posjete neke od bogatih programa koje smo pripremili - kazao je počasni predsjednik Upravnog odbora U.G. "Slovo Gorčina", Gorčin Dizdar.

Na svečanom otvorenju Festivala proglasiće se i tri najbolja mlada/e pjesnika/pjesnikinje u 2022. godini, odnosno tri dobitnika/dobitnice nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije, od ukupno 90 pristiglih rukopisa.

Članica Upravnog odbora Festivala Vesna Pirija kazala je kako je na kraju večeri planiran najvažniji pjesnički program Festivala - program posvećen gostu pjesniku, na kojem se, uz razgovor i čitanje stihova, predstavljamo pjesnički opus tog autora. 

- Ove godine nam je izuzetna čast što je riječ o gošći pjesnikinji, istinskoj predstavnici bh. savremene poezije,  Tanji Stupar–Trifunović. Ovim izborom Festival pravi i jedan programski zaokret, jer ovaj program otvaramo savremenim, mlađim pjesnicima, čiji opusi nisu zaokruženi, ali su svojim dosadašnjim radom zaslužili istaknuto mjesto u bh., odnosno regionalnoj poeziji i književnosti. Ranije je program bio rezervisan za pjesnike na vrhuncu njihove karijere i bio je osmišljen kao svojevrsni homage njihovom stvaralaštvu - objašnjava Pirija.

Ova festivalska godina je u znaku promocije savremenih autora, ali i podrške mladim, neafirmisanim pjesnicima. Naime, programom su planirana četiri pjesnička foruma koncipiriana kao moderirani razgovori uvodničara i mladih pjesnika, studenata književnosti i svih drugih posjetilaca. Sudionici foruma će imati priliku razgovarati s Markom Tomašem, Đurđicom Čilić Škeljo, Ahmedom Burićem, Zvonkom Karanovićem i Enesom Kiševićem.

Osim toga organizatori izdvajaju vrlo zanimljiv likovni program – tri izložbe autora Aleksandre Nine Knežević, Adisa Fejzića i Faruka Murkela Dizdara, nedavno preminulog sina Maka Dizdara.

Tim povodom obratila se Aleksandra Nina Knežević, sarajevska grafička dizajnerica i umjetnica, učesnica ovogodišnjeg Festivala.

U saradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo publici će se predstaviti jedna specifična forma – kinematografski koncert, u izvedbi sjajnih austrijskih umjetnika Christian Maiera i Anna Luce Polloni. Radi se o autorskom djelu koje predstavlja modernu verziju poznatog srednjovjekovnog mita o Orlandu. 

Organizatori navode kako imaju veliku čast ugostiti najznačajnija imena tradicionalne muzike Balkana: u subotu 30. jula, planiran je koncert braće Teofilovići u pratnji Bobana Bjelića, a za zatvaranje festivala 31. jula, planiran je koncert Damira Imamovića. 

Svi zainteresirani su pozvani da posjete festival od 29. do 31. jula i uživaju u bogatom programu 51. izdanja “Slova Gorčina” pod stolačkim svodom, saopćili su organizatori.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo