-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

04.07.2022 / 15:20 BiH - Sarajevo

Dorodnova istakla podršku Evropske unije radu Instituta za nestale osobe BiH

Dorodnova istakla podršku Evropske unije radu Instituta za nestale osobe BiH
Foto: FENA
Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u BiH Ekaterina Dorodnova istakla je danas da Unija daje punu podršku radu Instituta za nestale osobe BiH.

Nakon posjete Institutu u Sarajevu i razgovora s Kolegijem direktora, Dorodnova je izjavila da se podrška posebno odnosi na nediskriminatorni način kojim Institut pristupa potrazi i identifikaciji nestalih.

Dodala je da EU podržava i rad Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za koju je alocirala ukupno 7,5 miliona eura pomoći za projekte u BiH i regiji.

- Također, izdvojili smo i 150.000 eura za nabavku opreme za laboratoriju za DNK analizu na državnom nivou, koja će preuzeti glavne aktivnosti u toj oblasti - rekla je Dorodnova.

Podcrtala je da osiguranje pravde za žrtve i priznavanje zločina počinjenih nad svim stranama put za bolje sutra, zbog čega je posebno važan posao koji obavljaju Institut i Međunarodna komisija za nestale.

Predsjedavajući Kolegija Mujo Hadžiomerović naveo je da su od Dorodnove tražili da EU pruži političku podršku Institutu, jer je u zaključcima koje je usvojila NSRS dovedena u pitanje njegova nadležnost.

Pojasnio je da Institut bez diskriminacije traga i identifikuje nestale Bošnjake i Hrvate i Srbe, i da je važno da političke razmirice to ne ugroze.

Hadžiomerović je precizirao da se u BiH još uvijek traga za 7.628 nestalih osoba, te da je neophodno formirati Zavod sudske medicine koji bi provodio DNK analize koje trenutno provodi ICMP.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo