9°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

03.07.2022 / 08:15 Rat u Ukrajini - Žestoke borbe

Kadirov objavio snimke: Ušli smo u Lisičansk

Kadirov objavio snimke: Ušli smo u Lisičansk
Foto: Twitter
Čini se da su ruske snage osvojile Lisičansk, grad oko kojega se žestoke borbe vode već danima, no kako BBC piše, i ukrajinske i ruske snage tvrde da je grad pod njihovom kontrolom.

Ukrajina: Grad nije zauzet

Ukrajina tvrdi da je grad pod intenzivnim ruskim granatiranjem te inzistira na tome da grad nije zauzet, prenosi Index.hr.

No, ruski separatisti tvrde da su ušli u grad i da su stigli do centra grada. Ruski mediji u isto vrijeme objavljuju videosnimke ruskih snaga kako paradiraju ulicama Lisičanska. BBC piše i kako su ruski mediji objavili snimku postavljanja ruske zastave na zgradu uprave, ali to nije potvrđeno.

Guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj rekao je da nisu odustali od obrane Lisičanska te da se ruske snage približavaju opkoljenom gradu sa svih strana.

Rodion Mirošnik, predstavnik proruskih separatista  u Luhanskoj regiji, rekao je za rusku televiziju da je Lisičansk stavljen pod kontrolu, ali još nije u potpunosti oslobođen.

BBC podsjeća i kako je Lisičansk posljednji grad pod ukrajinskom kontrolom u Lugansku, dijelu industrijske regije Donbas. Rusija je prošlog mjeseca zauzela obližnji grad Severodonjeck.

U isto vrijeme snimke i slike čečenskih vojnika unutar Lisičanska objavio je vojni analitičar i bloger Rob Lee, s londonskog King's Collegea. Snimku je napravio Ramzan Kadirov, čečenski vođa koji je jučer i objavio da je Lisičansk potpuno opkoljen.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo