1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

30.06.2022 / 09:07 BiH - Prije 29 godina

Na današnji dan izvedena briljantna vojna akcija deblokade Mostara

Na današnji dan izvedena briljantna vojna akcija deblokade Mostara
Foto: Vijesti.ba
Mostar se danas prisjeća briljantne vojne akcije i deblokade grada prije 29 godina.

30.6.1993. godine je jedan od najznačajnijih datuma za opstanak i život građana ovog dijela BiH, ali i opstanak Bosne i Hercegovine u cijelini. Od 9. maja i napada HVo-a na istočnio dio grada, do 30. juna 1993. Mostar je bio pod totalnom blokadom.

Bila je to jedna od najkrvavijih opsada jednog grada u istoriji. Malobrojni i slabo naoružani borci Armije RBiH našli su se u potpunom okruženju zajedno sa desetinama hiljada civila iz Mostara i prognanika iz cijele Hercegovine.



U nemogućim uslovima stalnog artiljerijskog dejstva po civilnim objektima, borci Armije BiH i MUP-a RBiH su, iako slabo opremljeni i malobrojni, uprkos velikim žrtvama uspjeli odbraniti Mostar i civilno stanovništvo ali i državu Bosnu i Hercegovinu na ovim prostorima. Strani izvještači se nisu mogli načuditi kako se Armija BiH uprkos potpunom okruženju, te bez dovoljno oružja, vode i hrane, uspjela održati u uskom pojasu od nekoliko stotina metara između dva agresora, pa čak i preuzeti vojnu inicijativu.

30. juna 1993. godine kreću u proboj iz potpunog okruženja. Zauzimaju Sjeverni logor i Bjelopoljsku kotlinu i spajaju se sa jedinicama Armije BiH u Jablanici. Ovo je bila ključna vojna operacija deblokade, jedina koja je izvedena iznutra bez ičije pomoći, što je omogućilo borcima Armije da do kraja izdrže u borbi za Odbranu Mostara.

U akciji na Sjeverni logor živote je izgubilo sedam heroja na čelu sa legendarnim komandantom Mithadom Hujdurom Hujkom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo