6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

27.06.2022 / 16:42 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Deset najčešćih znakova srčanog udara

Deset najčešćih znakova srčanog udara
Foto: Ilustracija

Srčani udar ili infarkt miokarda (MI, ili akutna miokardijalna infarkcija, AMI) jedna je od manifestacija ishemijske bolesti srca ...

... (uz stabilnu/nestabilnu anginu pektoris i ishemijsku kardiomiopatiju i naprasnu srčanu smrt uzrokovanu ishemijom) koje je najčešći uzrok smrti u zemljama sa visokim standardom.

Najčešći simptom je bol u grudima ili nelagodnost koja može da pređe u ramena, ruke, leđa, vrat, ili vilicu. Bol se često javlja u centru ili na lijevoj strani grudi i traje nekoliko minuta. Ponekad se neprijatnost osjeća kao gorušica. Drugi simptomi mogu da obuhvataju kratkoću daha, mučninu, osjećaj slabosti, hladni znoj, ili osjećaj umora.

-Stezanje i bol u grudima ili rukama koji se mogu proširiti na vrat i leđa

-Loše varenje, mučnina, bol u stomaku, povraćanje

-Uporni kašalj

-Kratkog daha

-Hladan znoj

-Oticanje nogu

-Opšta slabost

-Anksioznost

-Umor i poteškoće sa spavanjem

-Vrtoglavica

Da li se srčani udar može spriječiti?

Najvažnija stvar koju svako može da uradi da smanji rizik od srčanog udara je da vodi zdrav život. Za bolje zdravlje srca najvažnije je prestati pušiti.

Naime, pušači imaju dvostruko veći rizik da umru od srčanog udara u odnosu na nepušače.

Takođe možete smanjiti rizik od srčanog udara redovnim vježbanjem, zdravom ishranom i ograničenim unosom alkohola. Kako sve više ljudi živi sedentarnim načinom života, poseban akcenat se stavlja na vježbanje u prevenciji srčanog udara, prenosi b92.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo