03.06.2022 / 18:09 Politika - Saopćenje

Zamjenik MVP BiH Josip Brkić sudjeluje na GLOBSEC Bratislava Forumu 2022.

Zamjenik MVP BiH Josip Brkić sudjeluje na GLOBSEC Bratislava Forumu 2022.
Foto: Agencije

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO savezom Josip Brkić sudjeluje na 17. GLOBSEC Bratislava Forumu 2022.,...

...koji se održava u Bratislavi od 2. do 4. juna, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tema ovogodišnje konferencije je Izgradnja otpornosti u podijeljenom svijetu protiv trenutnih izazova s kojima se svijet suočava nakon ničim izazvane invazije na Ukrajinu. Konferencija je poslužila kao platforma za mobiliziranje potpore i djelovanja Zapada za Ukrajinu te identificiranje načina na koji se uspješno boriti protiv autokracija i obraniti demokratske vrijednosti i strukture na novoj geopolitičkoj šahovskoj ploči.

Zamjenik ministrice Brkić sudjelovao je i kao govornik u diskusiji Globsec Young Leaders Forum o temu „Ukraine: Game Changer for The Broader EU Neighbourhood?“, kao i na panelima  posvećenim temama vezanim za zapadni Balkan.

Razgovarao je sa sudionicima o mogućnostima i smjerovima djelovanja nužnim za Evropsku uniju  i transatlantsku zajednicu kako bi se postiglo dublje učvršćivanje prodemokratskih snaga.

Istaknuo je da je pristupni put Evropskoj  uniji danas rigorozniji i sveobuhvatniji nego u prošlosti, ali napomenuo da i dalje vjeruje da je veća Evropa - jača, stabilnija Evropa, te bolje opremljena za suočavanje s unutarnjim i vanjskim izazovima.

- Jednako tako prepoznajemo da snažno regionalno savezništvo i suradnja imaju veću težinu, posebno kada je riječ o našem putu i težnjama prema EU. Unatoč određenim razlikama, svi smo snažno posvećeni ubrzanom napretku na našem putu prema EU, ulažući i u potpunosti predani jačanju i pomicanju naše regionalne suradnje - rekao je Brkić.

Također je istaknuto da ne postoji održiva alternativa za Bosnu i Hercegovinu od procesa europskih i NATO integracija, od punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Ovo je jedini put stabilnosti, napretka i mira u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji zapadnog Balkana, rekao je.

Na marginama konferencije, zamjenik Brkić sastao se s državnim tajnikom za Evropu Kraljevine Španjolske Pascualom Ignaciom Navarrom Riosom s kojim je razgovarao o odnosima dviju zemalja te političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

GLOBSEC Bratislava Forum je jedna od vodećih konferencija o globalnoj sigurnosti u svijetu. I ove godine je okupio brojna visoka izaslanstva, predsjednike i premijere država, ministre i zamjenike vanjskih poslova i obrane više europskih zemalja, predstavnike Evropske unije, predsjednike korporacija, glavne urednike uglednih medija te stručnjake za pitanja sigurnosti.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo