31.05.2022 / 23:24 Rat u Ukrajini - State Department

SAD pozdravljaju djelimični embargo EU na rusku naftu

SAD pozdravljaju djelimični embargo EU na rusku naftu
Foto: Agencije
Sjedinjene Države su pozdravile odluku Evropske unije da smanji uvoz ruske nafte i pozvale na dugoročne napore za dalje smanjenje energetske ovisnosti o Moskvi.

"Pozdravljamo korake naših evropskih saveznika i partnera da smanje njihovo oslanjanje na rusku naftu i prirodni gas", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price novinarima.

Dodao je da postoji "široka podrška" među američkim saveznicima za "odsjecanje snage ruske ratne mašinerije, a to je rusko energetsko tržište".

„EU je poduzela važan korak na tom kratkoročnom putu, ali postoji i dugoročni put koji ima manje veze sa svakodnevnim, a više s trendovima tokom vremena i širom potrebom da smanjimo naše oslanjanje na rusku energiju."

On je rekao da je i evropska odluka u skladu sa ciljevima koje je podržao predsjednik SAD Joe Biden o smanjenju oslanjanja na fosilna goriva u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Lideri EU usaglasili su se u ponedjeljak da zabrane više od dvije trećine uvoza ruske nafte, što je najteža mjera koju je blok do sada preduzeo kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu 24. februara.

Ali, kao izuzeće da se zadovolji Mađarska, koja nema izlaz na more, sporazum uključuje "privremeno izuzeće" za rusku naftu koja se šalje plinovodom.

Biden je zabranio rusku naftu i gas nekoliko dana nakon invazije, što je politički lakša odluka za Sjedinjene Državae koja ne ovise o uvozu energije iz Moskve.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo