°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

28.05.2022 / 13:37 Regija - 'Oluja'

Privodi se kraju snimanje filma o progonu Srba iz Hrvatske

Privodi se kraju snimanje filma o progonu Srba iz Hrvatske
Foto: Vijesti.ba
Film "Oluja" o pogromu Srba iz Hrvatske, čije se posljednje scene snimaju na planini Tari, dobar je način da ova važna istorijska tema za nas ostane zabilježena jer smo je svi malo zaboravili, ...

... sjetimo se s vremena na vrijeme, a kad ostane na filmskoj traci ostane za sva vremena i za neke buduće generacije, rekao je danas za Tanjug reditelj filma Miloš Radunović.

- Veoma sam zadovoljan, da je bilo lako - nije. Prvo, potresna tema je i inače je teško raditi takve stvari. Bukvalno smo imali situacije da ekipa plače, iako znamo o čemu se radi, ali je toliko potresno. Bolna je tema. Kad čovjek radi komediju to je potpuno druga atmosfera. Ali kad se radi ovako nešto, kad čovjek zna da je istorijski tačno, jer naš scenario je zasnovan na istinitim pričama, i onda kad preživljavate sve to zajedno sa junacima filma, to je baš bolno - objasnio je Radunović, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je velika odgovornost raditi ovakav film jer nije riječ o fikciji već postoji oko 400.000 svjedoka onoga što se desilo u Hrvatskoj.

Producent filma Vladan Anđelković kaže da je ekipa organizovana tako da se na najbolji mogući način predstavi sve ono što su preživjeli Srbi tokom akcije "Oluja" 1995. godine u Hrvatskoj.

- Imamo jedan kuriozitet koji se desio. Život je dosta nepredvidiv pa je tema ovih dana zločin na Petrovačkoj cesti na tom području između Bosanskog Petrovca i Ključa, gdje je hrvatsko vazduhoplovstvo bombardovalo kolonu civila što je nezapamćen zločin. Mi upravo ovih dana snimamo te scene što smo planirali ranije, ali pogodilo se da baš ovih dana kada je to tema, mi radimo ovu scenu - kazao je Anđelković.

Naglasio je da su svi maksimalno skoncentrisani i osjećaju težinu ovog projekta i važnost svega ovoga što se radi.

Ljubiša Milišić, jedan od glumaca u ovom filmu, kaže da je imao dosta rodbine koja je u periodu "Oluje" izbjegla iz Krajine, pa je iz prve ruke imao informacije o svemu što se dešavalo, što mu je znatno olakšalo pripremu za ulogu.

- Glumim Stevana, veselog čovjeka u prethodnom vremenu, prije ove nesrećne stvari, sa teškom sudbinom, koji je prošao golgotu ratovanja i kolone i svega. Јedna baš teška sudbina. Velika je privilegija učestvovati u ovakvom projektu koji priča o jednom vremenu koje, ne daj Bože da se ponovi. Da na ovaj način ostane u dubljem sjećanju u svom narodu - ispričao je za Tanjug Milišić.

Snimanje filma "Oluja" počelo je u ljeto prošle godine i trenutno se snimaju završni kadrovi.

Uskoro se ulazi u postprodukciju, pa bi od jeseni film mogao da doživi premijeru u bioskopima, dok će serija od 12 epizoda biti emitovana na proljeće sljedeće godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo