27.05.2022 / 14:57 BiH - "Dani vakufa"

Hutba "Vakuf je temelj zajednice i kruna dobročinstva"

Hutba "Vakuf je temelj zajednice i kruna dobročinstva"
Foto: MINA
Deseta jubilarna manifestacija "Dani vakufa" počela je današnjom hutbom o vakufima "Vakuf je temelj zajednice i kruna dobročinstva", koja je pročitana u svim džamijama u Bosni i Hercegovni i dijaspori.

U hutbi je naglašeno da se na duhovnoj i materijalnoj podlozi vakufa stoljećima izgrađivala i opstajala muslimanska zajednica, te da je kao imovinska zadužbina vakuf omogućio muslimanima da u različitim društveno-političkim sistemima sačuvaju, unaprijede i generacijama iza sebe ostave vrijedne materijalne i kulturne tragove svog svekolikog postojanja.

- Vakufi u našim mahalama i gradovima svjedoci su naših duhovnih korijena i civilizacijskih postignuća. To su temelji naše zajednice koja je u najtežim i prelomnim historijskim vremenima bdjela nad našim identitetom i vrijednostima - stoji u hutbi.

Manifestacija će svečano biti otvorena programom koji će biti održan danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu s početkom u 14.30 sati.

- Trošenje imetka na Allahovom putu zalog je za sreću na ovom i budućem svijetu. Milostivi Bog nas poziva da zekatom, vakufom i sadakom damo pravi smisao zarađenom imetku i produžimo trajanje onome što smo stekli. Samo onaj imetak koji je u ime Boga darovan za dobrobit drugima postaje vječno plodonosno zrno kojeg je dovoljno jedanput iskreno posijati, a njegovi plodovi će Božijom milošću uvijek iznova nicati i biti rasadnikom novim zrnima i plodovima - navodi se, između ostalog, u hutbi čiji je autor voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Meho-ef. Šljivo.

U hutbi se navodi da nas Kur'an podsjeća na etiku dijeljenja imetka. Vakif, dobrotvor, darivalac na Božijem putu, mora znati zašto i u ime kakvih ciljeva imetak daruje. S tim saznanjem prije nego što imetak udijeli potrebno je da dušu i srce svoje očistiti od loših namjera, neprimjerenih riječi i postupaka. Kod udjeljivanja na Božijem putu nema mjesta hvalisanju, razmetanju, uvredama i prigovaranju, stoji u hutbi.

U hutbi o vakufima se ističe da "ovih dana Vakufska direkcija, jubilarnom, desetom po redu manifestacijom Dani vakufa, našu javnost iznova podsjeća na neiscrpni blagoslov vakufa na čijoj se duhovnoj i materijalnoj podlozi stoljećima izgrađivala i opstajala muslimanska zajednica".

- Tužna je činjenica da ni trideset godina nakon prvih demokratskih izbora u našem društvu nije donesen zakon o restituciji. Ogromna vakufska imovina zbog toga je praktički zarobljena i u posjedu je države. Islamska zajednica trenutno raspolaže tek sa dvadeset posto od svoje ukupne vakufske imovine. Osamdeset posto vakufske imovine nije vraćeno u posjed i vlasništvo Islamske zajednice u BiH. Ipak, vakuf je blagoslovljena institucija. Uprkos sistemskom rušenju i uzurpiranju vakufskih posjeda, te političkim opstrukcijama nevraćanja vakufa njenom jedinom iskonskom i pravom vlasniku -Islamskoj zajednici, vakuf nastavlja rasti i davati svoje raznovrsne plodove. Tako ćemo sutra, ako Bog da, svečano otvoriti nesvakidašnje vakufsko zdanje - Upravnu zgradu Rijaseta i institucionalno sjedište bosankohercegovačkih muslimana. Riječ je o savremenom i reprezentativnom objektu koji je po mnogo čemu izraz i ogledalo naših institucionalnih potreba, organizacijskih ciljeva i višegeneracijskih stremljenja. U funkcionalnom, konceptualnom i estetskom smislu novoizgrađena zgrada Rijaseta predstavlja sintezu svega što je Islamskoj zajednici nedostajalo više od jednog stoljeća - navedeno je u hutbi.

Svečano otvorenje upravne zgrade Rijaseta simbolička je i stvarna potvrda snage vakufa kao institucije, ali i ljudske i moralne veličine naših vakifa, dobročinitelja - savremenika čije je trajno i neizbrisivo dobročinstvo uklesano u ovo zdanje kao i u druge ustanove izgrađene za opće dobro. U Danima vakufa otvorit ćemo vakufske objekte u Mostaru, Kiseljaku, Fojnici, Kaknju i Zavidovićima.

Vakufom je premrežen svaki kutak našeg javnog života. Vakifi podižu i grade džamije, biblioteke, bolnice, imarete, hanikahe, tekije, vodovode, puteve, česme, ustanove za pomoć siromašnim, nemoćnim i obespravljenim. Da nema vakufa i vakifa mnogi beskućnici i putnici namjernici u ratnim bespućima i egzodusima ne bi mogli pronaći sklonište od gladi i hladnoće, mnogi jetimi bi ostali bez opskrbe i bez krova nad glavom, a talentirani đaci i studenti ne bi bili u prilici marljivo učiti i studirati. Vakuf je ispit zrelosti našeg vjerovanja i uvjerenja da sve što imamo, uključujući i naš život i postojanje, pripada Bogu Svemogućem. Vakufi u našim mahalama i gradovima svjedoci su naših duhovnih korijena i civilizacijskih postignuća. To su temelji naše zajednice koja je u najtežim i prelomnim historijskim vremenima bdjela nad našim identitetom i vrijednostima. S vakufom pouzdano znamo da će naša graditeljska djela nadživjeti naše odveć kratke živote, stoji u hutbi, prenijela je MINA.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo