-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 1°C

27.05.2022 / 08:09 Ličnost dana - Ličnost dana

LIZ TRUSS - ŠAMAR SECESIONISTIMA

LIZ TRUSS - ŠAMAR SECESIONISTIMA
Foto: FENA

Količina nervoze koju je nakon sastanka ispoljio Milorad Dodik najbolje svjedoči o tome kakve je poruke tokom posjete BiH ostavila ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss. 

Bez diplomatskog i bilo kakvog drugog uvijanja Truss je jasno poručila kako Rusija potpiruje secesioniste u BiH, i da će se učiniti sve da se istisne njen maligni utjecaj.

Putin ne ratuje samo protiv ukrajinskog naroda, već i protiv samih temelja naših društava: protiv slobode, suvereniteta i vladavine zakona. Ta agresija ne smije uspjeti. Moramo izvući pouke iz historije i iz posljedica nedjelovanja - rekla je Truss.

Smatra da je devedesetih Zapad predugo čekao da započne s djelovanjem.

- Nismo bilo dovoljno odvažni da spriječimo stravične događaje poput genocida u Srebrenici.

Oklijevanje je samo produžilo borbe. Sarajevo je istrpilo 1.425 dana opsade. Trebali smo ranije djelovati. Rekli smo da 'nikad više' nećemo dozvoliti takvu patnju u Evropi. Pokažimo da smo to i mislili. Nema ustupaka prema ruskoj agresiji. Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se u Ukrajini rasplamsa dug i sve bolniji sukob - kazala je Truss.

Dodala je da to znači da Ukrajinu treba podržati u hrabroj odbrani zemlje.

- Moramo biti neumoljivi i u pružanju vojne pomoći, ali i u sankcijama. Ukrajina mora uspjeti. Sad ne smijemo ni za trenutak usporiti. Rame uz rame s Bosnom i Hercegovinom smo u Ujedinjenim nacijama osudili invaziju. Potičem Bosnu i Hercegovinu da nam se pridruži u nametanju sankcija Rusiji – time se presijeca finansiranje Putinove ratne mašinerije. Moramo se čuvati posrtanja - rekla je Truss.

Dodala je kako niko ne bi trebao gurati Ukrajinu u pregovore pod pritiskom.

- Moramo podržati Ukrajinu da iz svoje zemlje istisne Rusiju. Isto tako se moramo suprotstaviti malignom ruskom utjecaju ovdje u Bosni i Hercegovini. Rusija već pokušava potkopati reforme ostvaren u ovoj zemlji, kao i vaše euroatlantske ambicije. Potpiruje secesioniste, prijeti jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To ne može biti prihvatljivo - rekla je Truss.

Dodala je kako će učiniti sve što mogu da istisnu "taj maligni utjecaj i da zaštite mir, prosperitet i stabilnost u ovoj regiji".

- Upravo zato, Ujedinjeno Kraljevstvo svoju podršku povećava na tri načina. Kao prvo, radimo na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, do kojeg se teško došlo. Zato smo izrekli sankcije prema dva političara, zbog njihove neprihvatljive nacionalističke retorike i negiranja genocida. Podržavat ćemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te davati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu - rekla je Truss.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo