1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

26.05.2022 / 16:59 Regija - Duda Balje

Kosovska zastupnica zatražila od bh. političara osnivanje ureda za veze u Sarajevu

Kosovska zastupnica zatražila od bh. političara osnivanje ureda za veze u Sarajevu
Foto: Screenshot
Zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje zatražila je od bh. političara osnivanje ureda za veze u Sarajevu, kakav Kosovo ima u Beogradu, koji, kao ni Sarajevo, nije priznao nezavisnost Kosova.

Balje intervjuu za Al Jazeeru pojašnjava da je na mnoge adrese u Sarajevu, od premijera do ministara, uputila pismo sa zahtjevom za putne olakšice i bezvizni režim između Kosova i Bosne i Hercegovine, ali da joj, osim člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, niko nije odgovorio.

- Pisala sam otvoreno pismo Dodiku jer su mi svi rekli da je on problem, ali sam dodala i Ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve druge nadležne važne adrese. To sam uradila uz podršku premijera i vlade Albina Kurtija. Reagovao je samo Dodik, koji je rekao: 'Ko je tamo neka poslanica s Kosova koja želi da mi priznamo Kosovo?'. Niko od drugih bh. političara nije mi odgovorio. Nisam govorila o priznavanju, samo o olakšicama za putovanje. Ako možemo s Beogradom, zašto ne možemo sa Sarajevom - upitala je Balje.

Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova, a građanima s kosovskim putnim ispravama za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna je viza.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo