1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

26.05.2022 / 16:45 BiH - VSTV BiH

Alternativno rješavanje sporova uvrstiti u obrazovne programe pravnih fakulteta

Alternativno rješavanje sporova uvrstiti u obrazovne programe pravnih fakulteta
Foto: Fena
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) uz podršku Delegacije Europske unije u BiH pokrenulo je inicijativu za uvrštavanje oblasti alternativnog rješavanja sporova u obrazovne programe pravnih fakulteta.

Alternativno rješavanje sporova, kao dio obrazovnog sistema, bilo je i u fokusu okruglug stola koji je VSTVBiH organizovao danas u Sarajevu, a kojem su prisustvovali dekani, profesori i asistenti univerziteta u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bihaću te predstavnici pravosudne zajednice.

Akademska zajednica pozdravila je inicijativu ove vrste, ali i ukazala na potrebu veće angažovanosti pravosudne zajednice u promoviranju alternativnih načina rješavanja sporova.

Tokom okruglog stola zaključeno je da saradnja između akademske i pravosudne zajednice mora biti kontinuirana, da uvođenje alternativnih rješavanja sporova u obrazovne programe pravnih fakulteta mora biti harmonizovano kao i da pravni fakulteti trebaju promjeniti trenutni pristup ovoj oblasti.

Izučavanje ove oblasti tokom studija za rezultat bi trebalo imati intenzivniju upotrebu alternativnih načina rješavanja sporova, u predmetima u kojim je to moguće, što bi se dalje direktno reflektovalo na efikasnost samih sudova.

Na ovaj način sudovi bi bili značajnije rasterećeni što bi vodilo ka bržem rješavanju predmeta i većem broju rješenih predmeta.

Uvrštavanje ove oblasti u obrazovne programe pravnih fakulteta jedan je od segmenata šire inicijative sistemskog unapređenja alternativnog rješavanja sporova (ARS), koju VSTVBiH provodi u okviru Projekta IPA 2019, uz finsnsijsku podršku EU, saopćeno je iz VSTV-a BiH.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo