8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

26.05.2022 / 14:27 Regija - Presedanska presuda

Hrvatska: Istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje

Hrvatska: Istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje
Foto: Ilustracija
Više vas ne mogu diskriminirati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterija, kazao je predsjednik udruge Dugine boje Daniel Martinović dodajući da je presuda presedan.

Udruga Dugine boje obznanila je u četvrtak, kako ističu, presedansku presudu hrvatskog Visokog upravnog suda prema kojoj svi životni partneri mogu pristupiti procjeni o podobnosti i prikladnosti za posvojenje te ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije.

''Više vas ne mogu diskriminirati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterija'', kazao je predsjednik udruge Dugine boje Daniel Martinović dodajući da je presuda presedan.

Martinović je nadodao kako bi moglo biti poteškoća na temelju diskriminacija, ali se nada da ih neće biti te je pozvao sve koji naiđu na prepreke da se obrate Duginim bojama.

Precizirao je kako je sud odbio argumentaciju nadležnog ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smjeli pristupiti procjeni za posvojitelje zbog cilja ''zaštite interesa djeteta'' te da se ministarstvo više ne može žaliti na odluku suda.

Udruga ističe da presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova, budući da su njom životni partneri u Hrvatskoj praktički izjednačeni po pravima kao i bračni drugovi, javlja Hina.

Dugine boje naglašavaju i da presuda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje obitelji putem posvojenja kojim se ostvaruju trajan odnos roditelja i djeteta.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo