16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.05.2022 / 11:00 BiH - Vještak za digitalnu forenziku

Mail jeste stigao iz Rusije, ali odakle je zaista upućen

Mail jeste stigao iz Rusije, ali odakle je zaista upućen
Foto: n1

"Mail jeste stigao iz Rusije, ali odakle je zaista upućen - to je sasvim drugi par rukava", govori sudski vještak za digitalnu forenziku Vahidin Đaltur o jučerašnjim dojavama bombi u Sarajevu.

Navodi i da očekuje nove dojave, ali ove slučajeve povezuje i sa lokalnim dešavanjima i političkim igrama.

Jezivi email stigao je u srijedu na adrese škola u Sarajevu: “Čujem glasove, ubiću djecu”.

Učenici, nastavnici, roditelji u panici – dojave od postavljenoj bombi stigle su na adrese 110 sarajevskih škola, što je predstavljalo prijetnju za blizu 18.000 učenika.

Podsjetimo, slične dojave dešavale su se proteklih dana u Srbiji gdje su građani imali velikih problema zbog lažnih dojava.

“Čak i na prvu, kad gledate mail koji je stigao jučer, vidite da je došao sa smiješne adrese. Vidi se da je ona kreirana za jednokratnu upotrebu. Mail sadrži elemente prijevoda sa alatke Google Translate. Vidite i da rečenice nisu smisleno sročene”, započinje sagovornik N1.

No, upravo tu može biti kvaka. U cyber svijetu često se koriste upravo takvi obrasci kako bi se primatelji zavarali i kako bi istraga otišla u drugom pravcu.

“Bilo koji profesionalac koji pokušava da uradi to, uradio bi to upravo na ovaj način. Dakle, mi ovako zaključujemo da osoba nije sa našeg govornog područja. Iz medija sam vidio da se radi o ruskoj domeni, ali to i mi ovdje možemo obaviti. Mail jeste stigao iz Rusije, ali odakle je stvarno upućen – to je sasvim drugi par rukava”, tvrdi Đaltur.

Gost N1 ističe i to da očekuje nove dojave.

“Ovdje je jako bitno sagledati širu sliku. Hakerski napadi najčešće idu na onemogućavanje kritičnih infrastruktura, na ekonomske udare na zemlje, na značajne finansijske gubitke. Ovo što se desilo ovdje je ciljanje najranjivije populacije. Nisam ubjeđenja da su to Rusi obavili”, navodi Đaltur.

Stoga, forenzički vještak jučerašnje prijetnje povezuje i sa lokalnim dešavanjima.

“Uvijek se treba gledati šta bi neko dobio s tim. Po meni je ovo čisto politički cilj. Ovo su zadnje sedmice škole za djecu, dolazi eksterna matura, imate sukobe na relaciji ministarstava obrazovanja i sindikalaca”, priča Đaltur.

“Trebamo odigrati mudrije”

Kako kaže, po njemu bi pravi potez bio da je školama naređeno da nekoliko dana primjenjuju online nastavu. Ukoliko dojave stignu i onda dok su djeca kućama – moglo bi se prihvatiti da se radi o nekome ko zaista nema dodira sa ovim prostorima.

“Trebamo malo odigrati mudrije”, poručuje Đaltur, navodeći da, ukoliko se radi o ozbiljnim ciljevima, oni neće stati samo na jučerašnjim dešavanjima.

Dodaje i to da, ukoliko počinitelj ispoštuje sve sigurnosne protokole pri slanju poruka sa ovakvim sadržajem – šansa da se osoba otkrije je manja od jedan posto.

Državi i institucijama su sada svezane ruke, navodi on.

Ipak, za početak, znajući da je mail stigao sa ruske domene, moralo bi se zatražiti izuzeće fajlova od ruske vlade.


(Vijesti.ba / N1)

 

Izdvajamo