1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

25.05.2022 / 17:07 Politika - Reagovanja

Ambasada SAD demantuje Bevandu: VM može odobriti novac za izbore

Ambasada SAD demantuje Bevandu: VM može odobriti novac za izbore
Foto: Twitter
Ambasadori Kvinte sastali su se danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i njegovom zamjenicom, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Nakon sastanka, na svom Twitter profilu oglasila se i Ambasada SAD-a u našoj zemlji.

"Ambasador Murphy i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas s predsjedavajućim Vijeća ministara Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost prema bh. demokratiji i odobri finansiranje općih izbora 2. oktobra. Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje ovog odobrenja.

Suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta. U članu 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno je navedeno da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebne odluke o odobravanju izdataka.

Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da ova odredba dozvoljava odobravanje finansiranja izbora. Kontinuirani nedostatak sredstava za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH", poručili su iz Ambasade SAD-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo