25.05.2022 / 13:27 Politika - Prisustvo na konferenciji

Podžić: Dodik zbog Okolića mora i sam sebe demantovati

Podžić: Dodik zbog Okolića mora i sam sebe demantovati
Foto: FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić oglasio se danas povodom, kako navodi, netačnih objava pojedinih medija u BiH o njegovom navodno „neovlaštenom“ učešću na Virtualnoj konferenciji ...

... „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“, kao i učešću Načelnika ZŠ OS BiH.

Podžić je u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti naglasio da je njegovo učešće na navedenom događaju utemeljeno članom 15., stav 1, tačka b) Zakona o odbrani BiH, kako glasi: Ministar odbrane obavlja ulogu međunarodnog predstavnika BiH za pitanja odbrane na ministarskom novou.

- Poziv za učešće na konferenciju „Kontakt grupe za odbranu Ukrajine“ upućen je od ministra odbrane SAD-a, posredstvom vojnog atašea BiH u Vašingtonu - brigadira Mirka Bošnjaka, o čemu je  sačinjena Odluka o istom, pripremljena od strane nadležnog pomoćnika za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića - navodi ministar Podžić u pisanoj izjavi.

Dodaje da, na osnovu navedenog, iznenađuje i zabrinjava da zamjenik Mirko Okolić, koji već drugi mandat obavlja ovu dužnost, "ne poznaje odredbe Zakona o odbrani BiH", te činjenicu da u planiranju i organizovanju ne samo ove, nego i svih drugih aktivnosti u MO BiH, učestvuju stručni nosioci funkcija, bez etničkih konotacija, „kako se često inputira od strane mog zamjenika Okolića“.

- Zato me i ne čudi da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pored ovakvih saradnika, mora i sam sebe često demantovati. Podsjećam na nedavni istup člana Predsjedništva Dodika o navodnoj nezainteresovanosti kandidata iz  reda srpskog naroda za pristupanje OS BiH, što u potpunosti negira podatak da se na 88 ponuđenih vojničkih pozicija prijavio 341 kandidat iz reda srpskog naroda - navodi ministar Podžić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo