7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

17.05.2022 / 18:01 Ekonomija - Više od 300 izlagača

Federalni ministar Amir Zukić otvorio sajam ‘Grapos Expo 2022’ u Gračanici

Federalni ministar Amir Zukić otvorio sajam ‘Grapos Expo 2022’ u Gračanici
Foto: FENA
Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine Amir Zukić otvorio je danas Sajam poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" u Gračanici.

On je izrazio zadovoljstvo jer je prisustvovao ovom 11. sajmu po redu na kojem učestvuje više od 300 izlagača, naglašavajući da je to vrlo uspješan događaj koji treba doprinijeti razvoju poduzetništva i obrta.

- Sajam treba osigurati i umrežavanje određenog broja firmi na određen način te da potakne one koji imaju ideje i koji žele svojim radom ostvarivati dohodak, da osnuju obrt ili pravni subjekt i na taj način uđu u poslovni svijet - podvukao je Zukić.

Kazao je da je veoma važna činjenica da se sajam odražava u općini koja je sinonim za poduzetništvo, a u pitanju je i mjesto na kojem se može osigurati način kako pokrenuti biznise.

Zbog svega toga, ministra kaže da mu je zadovoljstvo bilo prisustvo na tom sajmu gdje je sreo i predstavnike obrtničkih komora, među kojima su i predstavnici Obrtničke komore Hrvatske, te predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona.

- Oni su došli kako bi dali doprinos događaju na kojem je moguće razmijeniti iskustva i saznanja kako bi se potaknuo razvoj poduzetništva u vremenu kada je to napotrebnije, u doba krize da se učine maksimalni napori i zaposli što više ljudi te osnuje što više obrta i firmi - zaključio je Zukić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da mu je drago što je domaćin ovakvog sajma Tuzlanski kanton i Grad Gračanica zbog čega su i kao Vlada iskazali podršku razvoju privrede.

Najavio je da će Vlada Tuzlanskog kantona zato biti na raspolaganju privrednicima i svima onima kojima je interes da privredu, naročito u postpandemijskom vremenu, vrate prije svega na nivo na kojem je bila prije pandemije, a potom i da radi na razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Direktor Sajma poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" Nedžad Nuhanović podsjetio je da se sajam nije održavao dvije godine, ocjenjujući da su uloženi napori rezultirali organizacijom dobrog događaja u Gračanici na kojem je svoje proizvode predstavilo 315 izlagača na 120 štandova, a izlagači dolaze iz sedam zemalja.

Navodi i da je organiziran okrugli sto o majstorskom ispitu i potrebi donošenja i implementacije zakona koji se tiču privrede, izražavajući nadu da će to dati novi impuls donosiocima odluka kako bi se izradio novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo