4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.05.2022 / 13:06 Politika - VSTV BiH

Donesena odluka o smjeni glavnog tužioca RS Mahmuta Švrake

Donesena odluka o smjeni glavnog tužioca RS Mahmuta Švrake
Foto: Agencije
Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH

Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) u predmetu protiv tuženog Mahmuta Švrake, glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS, donijela je Odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost imenovanog i izrečena disciplinska mjera: Premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS.

Odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tuženog, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela je odluku kojom je tačkom a) utvrđena disciplinska odgovornost tuženog zato što je propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18.12.2014. godine, kojim VSTV BiH „zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a“ te propustio poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

Tačkom b) navedene odluke tuženi je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužilaštva RS te je propustio postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.07.2019. godine, kojim „se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH“, iako je u donošenju navedenog zaključka učestvovao lično kao član VSTV-a BiH, čime je počinio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

Tuženom je za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena navedena disciplinska mjera: Premještanje sa mjesta glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS.

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH, prenosi Avaz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo