0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

15.05.2022 / 22:51 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Institut za rat objavio novu analizu i kartu: Ovaj poraz je šokirao Ruse

Institut za rat objavio novu analizu i kartu: Ovaj poraz je šokirao Ruse
Foto: Agencije

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Ukrajinsko uništavanje značajnih elemenata ruske motorizirane brigade koja je 11. maja pokušala prijeći most preko rijeke Siverski Donjec šokiralo je istaknute ruske vojne blogere i analitičare. Počeli su komentirati nesposobnost ruske vojske sa svojim stotinama hiljada sljedbenika.

Pokušaj prijelaza rijeke pokazao je zapanjujući nedostatak taktičkog smisla jer satelitske slike pokazuju uništena ruska vozila čvrsto skupljena na oba kraja razrušenog mosta - piše Institut za rat.


- Prema ukrajinskim dužnosnicima, ukrajinske snage će vjerojatno provesti protuofanzivne operacije kako bi istjerale Ruse iz okoline Izjuma. Ranije smo primijetili da je ruska artiljerijska vatra usmjerena na zapad iz okoline Izjuma vjerovatnije imala za cilj ometanje takve protuofanzive.

Ruske snage nastavile su s povlačenjem iz Harkovske oblasti, ali će vjerovatno nastojati zadržati liniju istočno od Vovčanska kako bi osigurale kopnenu komunikacijsku liniju (GLOC) koja ide od Belgoroda preko Vovčanska do Izjuma.

Teren na ovom području općenito pogoduje Ukrajini, a Rusi imaju i druge GLOC-ove kojima mogu opskrbiti Izjum, tako da Ukrajinci u ovom trenutku možda neće pokušavati napredovati mnogo dalje na istok.

Ukrajinski borci nastavili su se boriti u tvornici Azovstal u Mariupolju uprkos strašnim uslovima i ruskim napadima - stoji u analizi.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo