14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

15.05.2022 / 16:01 Rat u Ukrajini - Ruska agresija

“Rusija bacila fosforne bombe nakon pobjede Ukrajine na Euroviziji”

“Rusija bacila fosforne bombe nakon pobjede Ukrajine na Euroviziji”
Foto: Agencije

Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstalj u Mariupolju nakon ukrajinske pobjede na Euroviziji, rekli su ukrajinski izvori u nedjelju.

“Pakao je došao na Zemlju. U Azovstalj”, napisao je zastupnik u gradskoj skupštini Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, gdje je objavio videosnimku napada na kojoj se vidi i topnička paljba, no snimka nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se zapale pri doticaju s kisikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova je upotreba u naseljenim područjima zabranjena međunarodnim pravom.


Andriuščenko je također objavio fotografije koje prikazuju natpise na bombama, prema kojima se čini da su bombe bačene kao odgovor na ukrajinsku pobjedu na Eurosongu u talijanskom gradu Torinu.

Izvor fotografija je nepoznat, no ruski tekst na oružju glasi: “Kaluša, kao što je zatraženo! U Azovstalj”, a engleski dio: “Pomozite Mariupolju – Pomozite Azovstalju sada” uz datum 14. svibnja.

To su bile riječe pjevača sastava Kaluš orkestaar, koji je apelirao na svjetsku javnost na pozornici u Torinu nakon što su pobijedili na natjecanju.

Rusija je isključena iz Eurosonga zbog rata.

Otprilike tisuću ljudi nalazi se u opkoljenoj čeličani Azovstalj, prema ukrajinskim izvorima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo