14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

13.05.2022 / 13:13 Ekonomija - Tirana

Košarac i Kumbaro o regionalnom povezivanju i unapređenju turističke saradnje BiH i Albanije

Košarac i Kumbaro o regionalnom povezivanju i unapređenju turističke saradnje BiH i Albanije
Foto: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se s ministricom turizma i ekologije Albanije Mirelom Kumbaro na marginama ministarske konferencije zapadnog Balkana „Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma“ u Tirani.

Na sastanku je razgovarano o značaju regionalnog tržišta i potrebi povezivanja u sektoru turizma. 

Ministar Košarac informirao je sagovornicu o turističkim potencijalima Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je posebno naglasio da nadležne entitetske institucije provode adekvatne politike razvoja turizma. 

- Naše opredjeljenje je da otvaramo nova tržišta i omogućimo bolji protok domaćih turista prema zemljama regije. Albanija je zemlja s velikim turističkim potencijalima, zbog čega je potrebno predanije raditi na turističkom povezivanju kako bismo postigli veće efekte na obostranu korist - poručio je ministar Košarac. 

Po njegovim riječima, zemlje zapadnog Balkana imaju najviše turističkog potencijala u zajedničkom regionalnom tržištu.

- To je, između ostalog, razlog zbog kojeg smatram da BiH treba da pristupi 'Otvorenom Balkanu', kako bismo kroz regionalno udruživanje i razvoj takozvanog balkanskog patriotizma doprinijeli unapređenju turističkih kapaciteta i ponude. Ova regionalna inicijativa daje mogućnost adaptacije privrednicima i turističkim radnicima, kako bismo zajednički u konačnici mogli biti dio turističke ponude Evrope i svijeta - naveo je Košarac. 

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da se dio političke strukture iz Federacije BiH protivi pridruživanju BiH inicijativi "Otvoreni Balkan". 

- Republika Srpska u potpunosti podržava pozitivne regionalne tokove i zagovaramo pristupanje 'Otvorenom Balkanu'. Nažalost, Federacija BiH zbog političkih predrasuda nema razumijevanja za značaj ove inicijative - dodao je Košarac. 

Naglasio je da su benefiti regionalne inicijative bili vidljivi, između ostalog, u nedavnoj situaciji nestašice merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, kada je Srbija odobrila izvoz ovih proizvoda prvenstveno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kao zemljama članicama "Otvorenog Balkana" – saopćeno je iz Ministarstva vanjske tgrgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo