9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

12.05.2022 / 17:00 Ekonomija - Ministar vanjske trgovine

Košarac: Naša šansa je u strateškom pristupu i razvoju turizma

Košarac: Naša šansa je u strateškom pristupu i razvoju turizma
Foto: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je danas na ministarskoj konferenciji zapadnog Balkana „Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma“', koja je održana u Tirani u organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju.

Ministar Košarac istaknuo je da turizam ima veliki društveni, ekonomski i politički značaj, te da ova grana privrede može biti ključna za promoviranje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

- Današnji skup prilika je da afirmišemo sve rezultate vrijednih turističkih radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i adekvatne politike nadležnih entitetskih institucija u ovoj oblasti. Podaci govore da je u 2021. godini za 146 odsto povećan broj turističkih posjeta u odnosu na 2020. godinu. To je najbolji pokazatelj adekvatnih politika nadležnih institucija u revitalizaciji turističkog sektora nakon pandemije korona virusa - poručio je ministar Košarac.

On je pohvalio napore nadležnih entitetskih ministarstava i vlada Republike Srpske i Federacije BiH na saniranju negativnih posljedica pandemije, te ocijenio da su mjere poput finansiranja određenih aktivnosti i dodjele vaučera dale vidljive rezultate.  

Posebno je istaknuo značaj regionalnog tržišta, povezivanja i zajedničkog turističkog proizvoda, pri čemu je konstatovao da je neophodno iz deklarativne preći na operativnu fazu i preduzeti konkretne mjere u korist građana i turističkih radnika svih zemalja regije - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Naša šansa je u strateškom pristupu i razvoju turizma, jer imamo zavidne prirodne ljepote koje su atraktivne kako za domaće, tako i za strane turiste. Moramo uložiti dodatne napore u njihovoj promociji, ali i ozbljno se posvetiti da kroz regionalne inicijative radimo na unapređenju infrastrukture, koja je preduslov za razvoj turizma - konstatovao je ministar Košarac.

Istaknuo je da je ukidanje naplate putarine na dionici koja povezuje Trebinje i Herceg Novi dobar primjer zajedničkog rada na uklanjanju infrastrukturnih barijera u cilju boljeg povezivanja i bolje saobraćajne i putne komunikacije.

On je ocijenio da institucije moraju pružiti maksimalnu podršku razvoju turističkog sektora, pri čemu je kao primjer pozitivne prakse istaknuo strateške investicije Vlade Republike Srpske u Olimpijski centar Jahorina.

- To je konkretan primjer dobrog odnosa i strateškog pristupa institucija RS-a razvoju i unapređenju turističkih kapaciteta. Takođe je važno pomenuti i značajne investicije ljudi iz realnog sektora u turizam. Takvih primjera je mnogo u RS i Federaciji BiH i što je najvažnije, imaju odlične i uspješne rezultate rada - naveo je Košarac.  

Po njegovim riječima, u narednom periodu neophodno je staviti fokus na privlačenje stranih investicija u domaći sektor turizma.

S tim u vezi, smatra da u periodu koji je pred nama „moramo raditi na uspostavljanju što većeg broja integrisanih graničnih prelaza, kako bismo omogućili lakši i brži protok ljudi, te smanjili gužve na granicama u toku turističke sezone“.

U delegaciji s ministrom Košarcem bili su ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo i rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo