22°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

12.05.2022 / 15:29 Politika - Nev York

Džaferović u UN-u s ambasadorima Britanije i Francuske

Džaferović u UN-u s ambasadorima Britanije i Francuske
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se u New Yorku sastao sa ambasadorom Francuske u Ujedinjenim nacijama Nicolasom de Rivièreom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o sjednici Vijeća sigurnosti o krizi u Bosni i Hercegovini, te o ukupnom angažmanu ovog tijela u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da je Francuska jedan od najvažnijih prijatelja i strateških partnera Bosne i Hercegovine, koji je dao esencijalnu podršku zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini kroz međunarodnu intervenciju.

Predsjedavajući je kazao da je krucijalno što je rasprava u Vijeću sigurnosti bila u znaku osuda blokada državnih institucija i secesionističkih poteza vlasti entiteta Republike Srpska, čime se podriva Daytonsko-pariški sporazum kao ugaoni kamen evropskog mira i sigurnosti.

Razgovarano je o ruskoj agresiji u Ukrajini, kao kontekstu destabilizirajućih aktivnosti vlasti entiteta Republika Srpska.

Tema razgovora su bile i opstrukcije u Vijeću ministara po pitanju provođenja izbora, a posebna pažnja posvećena je sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će biti razmatrano produženje mandata EUFOR-a.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da su međunarodne vojne snage sastavni dio Daytonskog sporazuma, te da su nakon raspoređivanja dodatnih trupa EUFOR-a zaustavljeni sigurnosni incidenti koji su kulminirali u januaru ove godine nasrtajima na povratnike u entitet RS.

Razgovarano je o evropskom i evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na predstojeći summit Evropska unija – Zapadni Balkan, koji će biti održan u okviru francuskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se u New Yorku sastao sa ambasadoricom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Dame Barbarom Woodward

Razgovarano je o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj krizi u Bosni i Hercegovini, kao i sveukupnim aktivnostima Vijeća sigurnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je izuzetno važno što je diskusija na Vijeću sigurnosti bila u znaku jasnih osuda blokada institucija i secesionističkih poteza kojima vlasti entiteta Republika Srpska potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i sveukupnu evropsku sigurnost u izuzetno krhkoj geopolitičkoj situaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je tokom razgovora pozdravio odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o uvođenju sankcija zvaničnicima iz entiteta Republika Srpska odgovornim za secesionističke aktivnosti.

Razgovarano je o potrebi da se osiguraju finansijska sredstva za provođenje izbora u novembru, te o odgovornosti onih koji vrše opstukcije u vezi s time, kao i o raspravi na Vijeću sigurnosti o produženju mandata Misije Althea koja predstoji u novembru.

Razgovarano je o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini, te o snažnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Posebna tema bio je euroatlantski put BiH, a predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo svojim angažmanom u podršci Ukrajini pokazalo da je pouzdan saveznik u teškim trenucima.

Posebna pažnja posvećena je potrebi da se Zapadni Balkan oslobodi ovisnosti o ruskom gasu i nafti, a u kontekstu toga je istaknut značaj izgradnje južne interkonekcije u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo