0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

12.05.2022 / 14:53 Tenis - Potvrđeno

Rusi i Bjelorusi mogu nastupati na Roland Garrosu

Rusi i Bjelorusi mogu nastupati na Roland Garrosu
Foto: Agencije

Direktorica Roland Garrosa Amelie Mauresmo potvrdila je u četvrtak gostujući na državnom radiju Francuske da će ruski i bjeloruski teniseri moći da igraju na drugom Grand slam turniru sezone.

 Uz to je najavila da će biti moguće sankcije prema igračima koji budu davali izjave podrške predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Pitanje učešća ruskih i bjeloruskih sportista na takmičenjima postalo je globalna tema od kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu. Tenis je zapravo jedan od rijetkih sportova u kome individualno Rusi i Bjelorusi još mogu da se takmiče.

Wimbledon je prvi turnir koji je zabranio učešće ruskim i bjeloruskim igračima, a nakon toga se postavljalo pitanje i kakvu će odluku donijeti Ronlad Garros. Bilo je najava da će Otvoreno prvenstvo Francuske slediti primjer Wimbledona, ali u četvrtak je potvrđeno da to neće biti slučaj.

Mauresmo je u svojoj izjavi istakla da je situacija osjetljiva i komplikovana i dodala da je “fer odluka bila nemoguća“.

“Veoma je komplikovano, i čini mi se da je bilo nemoguće donijeti fer odluku. Držimo se onoga što su evropske, pa i svjetske, vlade odlučile u martu. Ruskim i bjeloruskim timovima zabranjeno je da se takmiče, ali ne i sportistima pojedincima dokle god se ponašaju neutralno. I toga ćemo se striktno držati“, rekla je Mauresmo.

“Ukoliko iko od njih bude u medijima davao izjave koje se tumače kao podrška Vladimiru Putinu, sasvim sigurno će biti sankcija“, zaključila je prva žena Roland Garrosa.

Drugi Grand slam turnir sezone počinje 22. maja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo