14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

11.05.2022 / 16:00 Ekonomija - Sarajevo

Košarac i Muş razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Turske

Košarac i Muş razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Turske
Foto: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Sarajevu sa ministrom trgovine Republike Turske Mehmetom Mušom (Mehmet Muş).

Sagovornici su ocijenili da su bilateralni odnosi BiH i Turske dobri i prijateljski, te da je važno neprestano raditi na njihovom daljem unapređenju. 

Konstatovano je da postoji prostor za jačanje saradnje u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede, te unapređenje vanjskotrgovinske  razmjene na obostranu korist, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Na sastanku je istaknuto da je ukupna robna razmjena BiH i Turske u 2021. godini iznosila   1,63 milijarde KM, te da je za prva tri mjeseca ove godine iznosila 458,71 milion KM, što je za 117,52 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar Košarac istakao je da se dobri politički odnosi članova Predsjedništva BiH, a posebno člana predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, pozitivno reflektuju na polje ekonomije i trgovine. S tim u vezi, on je izrazio posebnu zahvalnost Republici Turskoj na odobravanju izvoza ugovorenih količina mineralnog đubriva na tržište u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Košarac je ukazao na potrebu nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turske, kako bi se izbjegla pojava eventualnih tržišnih viškova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Sagovornici su usaglasili da je potrebno intenzivnije raditi na prevazilaženju prepreka i unapređenju poslovnog ambijenta u cilju privlačenja turskih investitora, budući da postoji zainteresovanost za ulaganje u BiH, posebno kada je riječ investiranju u slobodne zone.

Ministri Košarac i Muš razmijenili su mišljenja i o benefitima trilateralne ekonomske i trgovinske saradnje između BiH, Srbije i Turske. Dogovoreno je da naredni sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta bude održan krajem juna ili u julu ove godine u BiH, nakon čega će se intenzivno raditi na organizaciji trilateralnog poslovnog foruma. 

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo