11.05.2022 / 15:05 Regija - Tirana

RCC: Domaćin ministarske konferencije zapadnog Balkana o razvoju turizma

RCC: Domaćin ministarske konferencije zapadnog Balkana o razvoju turizma
Foto: Agencije

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) bit će domaćin ministarske konferencije zapadnog Balkana o temi „Otklanjanje prepreka razvoju održivog turizma“, koja će 12. maja biti održana u Tirani, Albanija, najavljeno je iz RCC-a.

Najavljeni učesnici su ministri iz zemalja zapadnog Blakana zaduženi za turizam, predstavnici Evropske komisije i drugi relevantni akteri iz turističkog sektora.

Bit će to forum za diskusiju o temama od značaja za turizam regiona i dio je Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za zapadni Balkan.

Prema najavi, konferenciju će otvoriti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, ministrica turizma i okoliša Albanije Mirela Kumbaro, gradonačelnik Tirane Erion Veliaj i vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Albaniji Alexis Hupin.

Uslijedit će četiri tematska panela i brojni panelisti, među njima ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministrica trgovine i industrije Kosova Rozeta Hajdari i generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Aleksandra Gardaševic Slavuljica.

Propratni skup „Ovladavanje aktuelnim izazovima u sektoru turizma“ će biti održan  13. maja u Tirani, kada će se okupiti turoperatori sa zapadnog Balkana, kreatori politika i nacionalne turističke organizacije, koji će razgovarati o izazovima sektora turizma i narednim koracima u smislu unapređenja turističke ponude regiona. 

Organizatori najavljuju da je konferenciju moguće pratiti online uživo sutra od 10 sati na kanalu Vijeća za regionalnu saradnju na YouTubeu.

Prije pandemije Covida, turizam je sa 15 posto doprinosio BDP-u regiona, imao pola miliona zaposlenih i brojne pozitivne učinke koji su se prelijevali na različita društveno-ekonomska područja.

Više od 12 miliona ljudi je 2019. godine posjetilo zapadni Balkan, što je regionu donijelo dobit od 7,2 milijarde eura. Turizam je činio 10,2 posto BDP-a regiona, kao i više od 25 posto izvoza. U prosjeku, 11,4 posto ukupno zaposlenih na zapadnom Balkanu je bilo iz ovog sektora, od čega su 55 posto bile žene.

Postpandemijski period u ljeto 2021. pokazuje ukupni oporavak turističkih posjeta, 70 posto u odnosu na 2019., dok su putovanja u regionu zapadnog Balkana češća 92 posto nego u predpandemijskoj 2019. godini, što znači da ovaj region bilježi jednu od najbrže rastućih stopa oporavka ka parametrima iz 2019.

Turizam je, međutim, bio a možda je i dalje najpogođeniji sektor. Ukoliko se kriza nastavi, predviđa se da će ekonomski rast regiona u 2022. biti umanjen sa 3,6 na 2,6 posto zbog posljedica globalnih poremećaja koji dovode do manjih prihoda od turizma, povećanja cijena hrane i energenata, inflacije itd.

Turizam ipak ima veliki potencijal da ubrza napredak i transformiše prijetnje u mogućnosti ako se dobro i mudro upravlja tim sektorom.  

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo