-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

10.05.2022 / 13:41 Košarka - Potpis ovog ljeta

Nikola Jokić dobija najveći ugovor u historiji NBA lige

Nikola Jokić dobija najveći ugovor u historiji NBA lige
Foto: Nikola Jokić / Agencije
Kada su ga u noći drafta 2014. Denver Nuggetsi izabrali kao 41., Nikola Jokić spavao je kod kuće u Somboru. Da je bio budan, ne bi vidio taj trenutak u prijenosu uživo jer su Amerikanci taman puštali reklamu za tacose.

Priča o klincu koji je kao 16-godišnjak putem Facebooka uzalud zvao prijatelje na basket već je dobro poznata ne samo u balkanskim nego i u američkim krugovima, ali ove sedmice dobila je novi element nakon što je sveprisutni i uvijek dobro obaviješteni ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski nekoliko dana prije službene objave otkrio da je Jokić drugu godinu zaredom proglašen najkorisnijim igračem NBA lige.

Ako je prošle godine titulu zaradio jer su se protivkandidati sami eliminisali, što zbog povreda, što zbog pada forme, ove godine pobijedio je u puno tjesnijoj konkurenciji fantastičnih Joela Embiida i Giannisa Antetokounmpa te postao 15. košarkaš u historiji koji je ovu nagradu osvojio više od jednom, a 13. koji ju je primio dvaput zaredom.

Kada se sljedeće sezone vrate Murray i Porter, oni će biti najveća pojačanja za Denver i značajno će rasteretiti Jokića, što će zasigurno ostaviti trag na njegovim brojkama, ali ako Nuggetsi s njima ostvare desetak pobjeda više, bit će jedna od najboljih ekipa lige i tako zadržati somborskog asa u igri za “hat-trick” MVP titula.

No dok se o takvom raspletu iduće sezone ipak može samo nagađati, ono što je sasvim sigurno je da će Jokić ovog ljeta potpisati novi ugovor, koji će u trenutku aktivacije biti najveći u historiji NBA lige.

Iduća sezona bit će mu posljednja petogodišnjeg ugovora vrijednog 147 miliona dolara i u njoj će zaraditi oko 32,5 miliona. No već u srpnju može potpisati produženje, a s obzirom na dosadašnje uspjehe i nagrade, ima pravo na takozvani supermax, odnosno najveći mogući ugovor koji će mu u pet godina donijeti više od 250 miliona dolara.

Tačna visina supermaxa ovisi o visini salary capa, koji raste svake godine. Prema ovogodišnjem salary capu, Jokićev bi supermax iznosio 254 miliona dolara, ali s obzirom na očekivano povećanje između tri i 10 posto za sezonu 2023./24., u kojoj bi Jokićev ugovor krenuo, mogao bi dosegnuti čak 273 miliona. U svakom slučaju to će biti najveći ugovor u NBA historiji.


(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo