5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

06.05.2022 / 08:29 Ličnost dana - Ličnost dana

FRANJO TOPIĆ - BITI UMJERENIJI

FRANJO TOPIĆ - BITI UMJERENIJI
Foto: Vijesti.ba
Bolji svijet počinje od nas samih jer, ako mi širimo dobrotu, i svijet postaje bolji, kaže u razgovoru za “Avaz” prof. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD “Napredak” i član Evropske akademije nauka i umjetnosti.

Govoreći u ambijentu četiri velika vjerska blagdana koja su proslavljena u BiH, on ističe da nam je potrebno više smijeha i radosti u javnom prostoru, jer u ovoj zemlji ljudi se malo smiju, a to je izraz unutrašnje radosti.

- To je Bosna i Hercegovina, da su sva četiri blagdana četiri velike vjerske zajednice bila točno u nekoliko dana. I to bi trebao biti poziv da svako slavi svaki blagdan, ne samo svoj nego i drugih, te da na taj način stvaramo ljepšu atmosferu u javnosti - kaže Topić.

Ističe da su građani BiH opterećeni pretjeranim konzumerizmom jer su sebi postavili previsoke zahtjeve, a silna propaganda ih tjera da stalno još više žele i kupuju.

- Ima stara pjesma Petra Preradovića: “Ljudsko srce nikad zadovoljno nije, čim željenog cilja se dovreba, odmah iz njeg’ sto mu želja klije…” To je tako. Mladi su žrtve ove velike propagande. Ovo je i poziv da budemo umjereniji - ističe prof. Topić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo