9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

01.05.2022 / 15:10 Fudbal - U 81. godini

Preminuo legendarni Ivica Osim

Preminuo legendarni Ivica Osim
Foto: Vijesti.ba
Legendarni Ivica Osim preminuo je danas u 81. godini života u Austriji.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je sportski novinar Sabahudin Topalbećirević.

- Mislio sam da ovo neću nikad napisati...a bojao sam se tog trenutka...dragi prijatelji, napustio nas je Švabo, naš veliki Ivica Osim, napisao je Baho.

On je naveo kako mu je to potvrdila Osim ova životna saputnica, Asima.

- Duboko me potresla ova vijest, jer Švabo i njegova porodica moji su veliki prijatelji. A Švabo je bio na neki način i moj mentor, jer puno toga sam naučio u visesatnim razgovorima sa njim. Tu vezu nikada nismo prekidali, bilo gdje na svijetu da ga je odveo njegov trenerski poziv, nalazio sam način da se cujemo i razgovaramo. Dva filma sam uradio o njemu. Posljednji, ne tako davno. Ovo je moj oprostaj od Švabe. Sve smo za zivota rekli jedan drugome. Nedostajaces, jer jednom se rađaju takvi ljudi kao sto je bio ŠVABO. Moj Švabo, napisao je Topalbećirević.


Ivica Osim nogometni je trener i bivši bosanskohercegovački nogometaš. Jedan je od najuspješnijih trenera na Balkanu.

Nogometnu karijeru ostvario jer igrajući za nogometne klubove Željezničar, Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Nastupao je za jugoslavensku nogometnu reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

Ivica Osim je osnovnu školu završio u Hrasnom i Novom Sarajevu, a potom je upisao gimnaziju. Zahvaljujući svojim matematičkim vještinama, oslobođen je pisanja mature, a nakon toga je upisao matematički fakultet u Sarajevu.

Rođen u Sarajevu

Ivica je rođen 6.9. 1941. godine u Sarajevu, u naselju Hrasno. Njegov otac Mihailo po zanimanju je bio bravar i svirao je harmoniku, a majka Karolina bila je domaćica i aktivistica u Crvenom križu te dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Mihailo je obolio od tuberkuloze i umro relativno mlad pa je Ivica, kako bi pomogao prehraniti obitelj, davao instrukcije iz matematike drugoj djeci.

U vrijeme kada je bio selektor Jugoslavije, Osim je bio trener Partizana s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1991. godine, a nakon ostavke na mjestu selektora bivše države njegova porodica je zajedno s njim i ostalim stanovništvom bila bombardovana.

Osim je od 1992. do 1994. godine bio trener grčkog Panathinaikosa, a osvojio je Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mjesto na tabeli osigurao 1993. godine. Između 1994. i 2002. godine je vodio austrijski Sturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999. godine, osvajanja Austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi prvaka od 1998. do 2000. godine.

Bogata karijera

Popularni Štraus s Grbavice je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener JEF Uniteda s kojim je ostvario odlične rezultate uprkos tome što se radilo o malom klubu. JEF United je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio kup, svoj prvi veći trofej.

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine i naslijedio legendarnog Zica. U debiju je pobijedio Trinidad i Tobago 2:0. Godine 2007. je poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa, kao i u utakmici za treće mjesto od Južne Koreje nakon penala.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio. Na mjestu selektora Japana ga je naslijedio Takeshi Okada.

Godine 2011. je FIFA na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH postavila upravo Osima, a on je pomogao krovnoj kući našeg nogometa da krene pravim putem i dovede nas do uređenja u kojem, slobodno se može reći, danas uživaju čelnici bh. nogometa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo