27.04.2022 / 14:42 BiH - Saopćenje

Posjeta polaznika Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Republike Srbije MO i OS BiH

Posjeta polaznika Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Republike Srbije MO i OS BiH
Foto: Vijesti.ba

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić zajedno sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem uz prisustvo zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajora Gojka Kneževića i generalmajora Ivice Jerkića primili su danas u radnu posjetu u Domu Oružanih snaga BiH polaznike Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojne Akademije Vojske Republike Srbije na čelu s načelnikom Visokih studija sigurnosti i odbrane, pukovnikom Brankom Mišićem.

Posjeta polaznika 11. klase Visokih studija sigurnosti i odbrane Vojske Srbije Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama realizirana je u okviru Plana studijskog putovanja, koje je u periodu od 26. do 29. aprila izvršeno na više lokacija u BiH.

Visoke studije sigurnosti i odbrane su najviši strategijski oblik školovanja visokih oficira u Vojsci Srbije, koji ima internacionalni karakter. Akademsku 2022. godinu studija, pored oficira Vojske Srbije, pohađaju i oficiri iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, polaznici iz organa državne uprave Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstva civilnih poslova BiH. Predstavnici OS BiH na studijima su brigadir Vladimir Grujić i pukovnik Roberto Gašić.

Podžić je polaznicima studija poželio dobrodošlicu, kao i ugodan boravak tokom studijskog putovanja u BiH. Istakao je vrlo intenzivnu i produktivnu saradnju MO i OS BiH sa MO i Vojskom Republike Srbije, koja je, između ostalog, usmjerena i na poboljšanje sigurnosti i stabilizaciju odnosa u čitavom regionu. Također, Podžić je dodao da u kontekstu aktuelnih dešavanja u Ukrajini, izražava čvrsto uvjerenje i potrebu još jače saradnje i izgradnje povjerenja na putu očuvanja mira i stabilnosti kako zemalja u regiji tako i u svijetu.

- Cijenim da će ovakav vid posjeta dati bolji uvid u poznavanje stanja i aktivnosti MO BiH i OS BiH, a svakako graditi put prijateljstva i saradnje između OS BiH i Vojske Republike Srbije - naveo je Podžić.

Uime ZŠ OS BiH obratio se i generalmajor Gojko Knežević, koji je delegaciji izrazio dobrodošlicu i poželio da u potpunosti ostvare sve postavljene ciljeve ove aktivnosti.

Uime polaznika Visokih studija sigurnosti obratio se pukovnik Branko Mišić, koji se uime Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije kao i Vojne akademije Vojske Srbije zahvalio domaćinu na srdačnom gostoprimstvu i prihvaćenoj inicijativi da se ovaj događaj realizira u BiH.

Polaznici studija će, prema planu realizacije studijskog putovanja, posjetiti Ambasadu Republike Srbije u Sarajevu i kasarnu „Kozara“ u Banjoj Luci. Također, gostima će biti upriličen i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti gradova Sarajeva i Banje Luke, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo