8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

27.04.2022 / 08:29 Ličnost dana - Ličnost dana

JEANE SHAHEEN - DIJAGNOZA STANJA U BiH

JEANE SHAHEEN - DIJAGNOZA STANJA U BiH
Jeane Shaheen / Vijesti.ba
Članovi Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a okončali su posjetu zapadnom Balkanu, ali i Evropskoj uniji, a senatorica Jeane Shaheen izrazila je zabrinutost povodom rastućeg ruskog utjecaja u regiji.

Senatorica se vratila s putovanja iz Srbije, Bosne i Kosova te je na sjednici Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a upozorila kako su Putinovi otisci malignog utjecaja širom Balkana. Sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini opisala je kao zabrinjavajuću - rekao je Delus.

Nakon toga, senatorica se osvrnula i na mirovne snage koje su raspoređene na području Bosne i Hercegovine.

Senatorica Shaheen izrazila je zabrinutost zbog toga što očigledno nema plana za vanrednu situaciju ukoliko Rusija pokuša blokirati obnavljanje mandata mirovnih snaga predvođenih EUFOR-om u Bosni i Hercegovini.

Također, senatorica je tokom svog obraćanja navela kako su problemi koji opterećavaju Bosnu i Hercegovinu danas prvenstveno vezani za korupciju.

- Nakon posjete Bosni i Hercegovini, više sam zabrinuta zbog situacije danas nego što sam to bila 2010. godine - poručila je.

Povodom izlaganja senatorice Shaheen oglasio se i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) koji je izjavio kako moguća ruska blokada o produžavanju mandata EUFOR-u u BiH predstavlja problem, ali da se razgovara s vladama drugih zemalja o tome kako riješiti ovakvu situaciju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo