3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

26.04.2022 / 08:21 Ličnost dana - Ličnost dana

ANNA LUHRMANN - SANKCIJE SECESIONISTIMA

ANNA LUHRMANN - SANKCIJE SECESIONISTIMA
Foto: Vijesti.ba

Međunarodna zajednica ne može ignorirati korake koje su poduzeli član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iz reda srpskog naroda i njegovi istomišljenici posljednjih mjeseci, kaže njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu Anna Luhrmann. 

U razgovoru za Al Jazeeru ističe kako Evropska unija treba izreći sankcije za sve pojedince koji prijete suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali da za to nema dogovora članica Unije.

– Jako smo zabrinuti zbog stalne i neprekidne secesionističke politike bh. entiteta RS. Ovo je razoran put. Međunarodna zajednica ne može ignorirati korake koje su poduzeli Milorad Dodik i ostali posljednjih mjeseci. Stoga pozdravljamo sankcije koje su nametnuli Velika Britanija i SAD. Kao što smo ranije isticali, smatramo kako EU treba izreći sankcije za sve pojedince koji prijete suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Na žalost, do sada nije bilo konsenzusa na ovu temu među državama članicama. Uprkos tome, mi ne sjedimo besposleni: Vlada Njemačke je odlučila suspendirati četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj u ukupnoj vrijednosti 105 miliona eura. I EU također zadržava finansiranje velikih infrastrukturnih projekata - rekla je.

Ona je uputila i jasnu poruku Srbiji i Hrvatskoj.

- Prihvatanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine je apsolutno ključno za sve aktere u široj regiji. Susjedne države posebno mogu i trebaju igrati konstruktivnu ulogu u bh. putu ka reformama. Želimo ohrabriti utjecajne ličnosti da se fokusiraju na zajedničkim naporima za reforme u ovoj državi, a ne na jednostrane inicijative koje vode unazad. Drugačije rečeno, očekujem da predsjednik Vučić iskoristi svoj utjecaj na Republiku Srpsku i spriječi secesionističke politike. Očekujemo, naravno, i od Hrvatske, države koja je zajedno sa nama u EU i bliskog partnera u mnogim područjima, da podrži održavanje izbora u Bosni i Hercegovini koji su planirani za oktobar - pojasnila je za Al Jazeeru.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo