9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

25.04.2022 / 08:26 Ličnost dana - Ličnost dana

FARIS VEHABOVIĆ - RIJEČ STRUKE

FARIS VEHABOVIĆ - RIJEČ STRUKE
Foto: Vijesti.ba

Ako RS počne knjiženje državne imovine, direktno će prekršiti odluke Ustavnog suda BiH, što predstavlja krivično djelo, sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović naglašava...

... da u tom slučaju Tužilaštvo BiH treba poduzeti mjere propisane zakonom.

- Mislim da se takvim djelovanjem šteti RS, a ne BiH. BiH je pokazala da može funkcionirati čak i u uvjetima blokada koje su na snazi mjesecima. RS se sada pokazuje kao nefunkcionalni dio BiH koji se suprotstavlja napretku BiH i obavezama koje smo preuzeli. Političari svom poslu moraju pristupati na ozbiljan način i odgovorno prema građanima i principima - kaže Vehabović.

U situaciji blokade državnih institucija, pa i političkog utjecaja na neke od njih, Ustavni sud BiH je posljednja prepreka bezakonju i daljnjem rastakanju države.

- Oni koji se žele „riješiti“ međunarodnih sudija, moraju shvatiti da to ne mogu uraditi zakonom, već se mora izmijeniti Ustav BiH. Parlamentarna skupština može donijeti zakon kojim će se regulirati drugačiji način izbora sudija, koje sada imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava - ističe Vehabović. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo