15.04.2022 / 10:38 Kultura - Saopćenje

Na sceni SARTR-a premijerno 'Platonova pećina'

Na sceni SARTR-a premijerno 'Platonova pećina'
Foto: Vijesti.ba

Predstava „Platonova pećina“, autorski projekat reditelja Gabrijela Lazića premijreno će biti izvedena na sceni SARTR-a . Radi se o predstavi interaktivnog karaktera, koja ima reduciran broj publike, te će iz tog razloga i u ponedjeljak i u utorak biti izvedena u dva termina u 17.30 i u 20.00 sati,saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra.

Priča o Platonovoj pećini govori o ljudima zarobljenima u pećini koji su u nemogućnosti da se pomiču, niti da gledaju lijevo i desno – oni jedino što mogu jest da gledaju ravno, u zid pećine na kojemu se projiciraju sjene, nesvjesni ljudi oko sebe i života izvan pećine. Ova priča dio je Platonovog djela Država, kojom je on na metaforički način govorio o sistemu edukacije u državi i potrebi da se pojedinac emancipira kako bi spoznao stvarni svijet oko sebe.

-Potaknuti pandemijom gdje smo svi bili zarobljeni u vlastite pećine koje nazivamo domom, izolirani od svega što se dešava oko nas, a time i u nemogućnosti da vidimo ljude koje volimo ili da iskusimo stvari koje bismo inače iskusili da smo vani. Predstava, nadam se, prerasta granice pandemije i govori o univerzalnoj ljudskoj potrebi za socijalizacijom i interakcijom, te dopušta publici da se stavi u uloge glavnih aktera, tj. glumaca, bez kojih ova predstava, a ni teatar, ne bi postojali - izjavio je autor predstave Gabrijel Lazić

Predstava je nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, kao autorski projekat Gabrijela Lazića. U predstavi igra Dino Sarija, a dizajn plakata potpisuje Stella Dujmušić.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo