6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

25.03.2022 / 11:57 Politika - Federacija BiH

Novi fiskalni zakoni: Veće plate i penzije, rasterećenje privrede

Novi fiskalni zakoni: Veće plate i penzije, rasterećenje privrede
Foto: Vijesti.ba

Pred Zastupničkim domom Parlamenta FBiH naredne sedmice bi se trebala naći dva vrlo važna prijedloga zakona - Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima.

Manji porez za 90 posto radnika

Kako su pojasnili iz Vlade FBiH, predloženi novi zakon o porezu na dohodak predviđa da će više od 90 posto radnika u Federaciji BiH plaćati manji porez na dohodak, a na primanja do 800 KM se uopće neće naplaćivati porez. Također, najmanje polovina radnika u Federaciji BiH neće plaćati porez na dohodak.

Plate veće od 800 KM će se oporezivati po stopi od 13 posto, što znači da će to biti slučaj samo kod 5 posto radnika u Federaciji BiH koji imaju visoka primanja.

Manja opterećenja i šansa za rast plata

Ukida se i poreski odbitak za djecu, ali će novi prijedlog biti povoljniji za veća domaćinstva koja imaju ili planiraju imati do petero djece.

Predloženi novi zakon o doprinosima snižava bruto opterećenje na platu s 41,5 % na 32,5 % i stvara pretpostavke za rast plata u privatnom sektoru. Stope doprinosa u Federaciji BiH su trenutno veće od prosjeka Evropske unije što ima izrazito negativan utjecaj na trošak radnika i njihove plate.

Novopredloženim zakonom zbirna stopa doprinosa se smanjuje za 9 procentnih poena odnosno s 41,5 na 32,5 % i u buduće će iznositi: doprinos za PIO osiguranje po stopi 17,5%; doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi 13,5%; doprinos za osiguranje u slučaju nezaposlenosti po stopi 1,5%.

Ubuduće će se oporezivati trenutno neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa (kao što je slučaj u svim evropskim državama), ali će uštede zbog smanjenja zbirne stope doprinosa biti i više nego dovoljne kako bi se radnicima nadoknadio bilo kakav gubitak i uz to još i povećala plata.

Veće penzije, rasterećenje privrede

Novi doprinosi također rasterećuju privredu i donose veće penzije. Godišnje rasterećenje privrede će biti oko 400 miliona maraka godišnje i stvorit će prostor za nove investicije, radna mjesta i realni rast plata što je suština i namjera donošenja novih zakona.

Buduća plaćanja doprinosa na trenutno neoporezive stavke ulazit će u penzijski osnov zbog ćega će radnici na kraju ostvariti veću penziju.

Novi zakon o doprinosima 

Novi zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak urađeni su zbog činjenice da su postojeći apsolutno zastarjeli, naslijeđeni iz bivše države, nefunkcionalni i neprilagođeni današnjem vremenu privređivanja.

Hrvatska ih je promijenila prije 15 godina, Srbija prije 10, entitet RS prije 7 godina. Nigdje u Evropi više ne postoje neoporezive naknade za prijevoz, topli obrok, regres.Ne uvodi se porez na naslijeđenu imovinu i poklonjene nekretnine.

Predloženi zakon uopšte ne obrađuje porodično naslijeđe, u federalnom zakonu potvrđeno je da je to kantonalna nadležnost i da se Federacija isključuje iz ove oblasti.

Djelimično je tačno da novi zakoni predviđaju oporezivanje prodaje nekretnina

Porez će se plaćati samo ako se prodaje nekretnina u kojoj se ne stanuje. Čak i ako se u njoj ne stanuje, porez se ne plaća u slučaju da je prošlo više od pet godina od stjecanja nekretnine. Ukoliko postoji porezna obaveza, porez se plaća samo na razliku između cijene za koju je nekretnina kupljena i one za koju je prodata, što je rješenje koje postoji u svim razvijenim poreznim sistemima u svijetu.

Takođe, štednja se ne oporezuje. Trenutno štednja u FBiH iznosi oko 15 milijardi KM. Novi fiskalni zakoni ne predviđaju porez na bilo kakvu štednju ili na kamatu po osnovu štednje.

Veće stope za ugovore o djelu i freelancere i pravo na zdravstveno osiguranje i PIO

Ljudi zaposleni po ugovoru o djelu i freelanceri plaćat će veće stope doprinosa i poreza na dohodak nego što je trenutno slučaj. Trenutno radnici po ovom osnovu plaćaju doprinose za zdravstvo (4 %) i doprinose za PIO (6 %), ali nemaju pravo na zdravstveno osiguranje, niti im išta ulazi u penzijski osnov.

S donošenjem novih zakona plaćat će 17,5 % doprinosa za PIO i 13,5 % doprinosa za zdravstvo, samo u slučaju da nisu zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu. Ukoliko jesu, platit će jedino doprinos za PIO. Oni će po prvi put steći pravo na zdravstveno osiguranje, a plaćeni doprinosi za PIO će im ući u penzijski osnov.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo