8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

24.03.2022 / 12:57 Obrazovanje - Naučni/umjetnički rad

Univerzitet u Sarajevu dodijelio 115 nagrada za 118 istraživača

Univerzitet u Sarajevu dodijelio 115 nagrada za 118 istraživača
Foto: FENA

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas su uručene nagrade za naučni/umjetnički rad za 2020. godinu, a nagrađeno je 118 članova akademskog i naučno-istraživačkog osoblja Univerziteta.

Za rangiranje univerziteta, kako je rekao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, jedan od kriterija na svjetskim listama je ekselentnost naših istraživača, odnosno kvalitet naučnih radova koje oni publiciraju. Naglasio je da su dodjeljene nagrade kreirane na temelju svjetski relevantnih i vrlo ozbiljnih kriterija.

- Fascinanto je kako su naši istraživači s minimalno uloženim sredstvima u naučno istraživanje u BiH uspjeli objaviti toliki broj radova za godinu dana. Univerzitet je dodjelio 115 nagrada za 118 istraživača, a kada smo započeli sa ovom aktivnošću prije četiri godine, taj broj je bio između 30 i 40, što govori da ova nagrada ima poticajni karakter, da Univerzitet ide ljestvicama prema gore i da naše akademsko osoblje hvata ozbiljniji korak sa svijetom - istakao je Škrijelj naglašavajući da među nagrađenima dominiraju mladi ljudi.

Prvorangirana na listi je Lejla Turulja, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na katedri za menadžment i informacione tehnologije, koja je istakla da je počastvovana što je u društvu eminentnih naučnika sa ovog univerziteta.

- Takva priznanja su 'vjetar u leđa' i inspiracija za naš daljnji rad. Od kako je uvedena ova praksa višestruko je povećan broj osoba koji se nalaze na takvoj listi što ukazuje na značaj ne samo obrazovnog, nego i naučnoistraživačkog i umjetničkog rada - dodala je Turulja čiji su radovi objavljeni u referentnim naučnim, citatnim bazama.

Predsjednik Savjeta za nauku i umjetnost Dejan Milošević podsjetio je da Univerzitet u Sarajevu već četvrtu godinu u kontinuitetu implementira Pravilnik o nagrađivanju i provodi proceduru bodovanja radova i monografija/knjiga/poglavlja u knjigama, te dodjeljuje novčane nagrade za akademsko i naučnoistraživačko osoblje na osnovu rezultata naučnog i umjetničkog rada.

Za umjetnički rad, te rad u disciplinama od posebnog nacionalnog značaja (historija, književnost, jezik) dodijeljene su četiri nagrade za ukupno sedam kandidata, i to dvije nagrade za višegodišnji doprinos, te dvije nagrade za doprinos umjetnosti, tj. disciplinama od posebnog nacionalnog značaja u 2020. godini.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo