21.03.2022 / 22:35 Rat u Ukrajini - Proruska administracija

Ruske snage pripremaju 'izbore' na okupiranom teritoriju regije Zaporožje

Ruske snage pripremaju 'izbore' na okupiranom teritoriju regije Zaporožje
Foto: Agencije
Ruski osvajači se spremaju da održe "izbore" proruske administracije na privremeno okupiranim lokalitetima Zaporoške oblasti, navodi se u saopćenju ukrajinske vlade, prenosi Ukrinform.

- Nastavljajući nezakonite aktivnosti na privremeno okupiranim teritorijama Zaporoške oblasti, u nekim naseljima ruske invazione snage vrše tajne pripreme za izbore proruske uprave okruga i gradova - objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku.

Štaviše, da bi organizirali takozvane „ruske humanitarne konvoje“, okupatori su u luci Berdjansk koncentrirali kolonu bijelih kamiona KAMAZ Ministarstva za vanredne situacije Ruske federacije.

Takvi kamioni su korišteni za tajni transport municije na privremeno okupirane teritorije Donjecke i Luganske oblasti. To može ukazivati ​​na namjeru okupatora da organiiraju slične "humanitarne konvoje u regiji Zaporožje".

- Na teritoriji jednog od naselja ove regije neprijatelj je rasporedio punkt za popravku oklopnih vozila uz angažiranje opreme i radnika odbrambenih preduzeća Ruske federacije. Do 20 jedinica oklopnih vozila je u restauraciji - navodi generalštab.

Generalštab je naglasio da je okupatorskim trupama koje djeluju u Ukrajini prijeko potrebna popravka i obnova oštećenog naoružanja i vojne opreme.

Prema dostupnim informacijama, zbog nedostatka potvrda o komponentama strane proizvodnje, obustavljen je rad preduzeća korporacije Uralzavod i Čeljabinskog traktorskog pogona.

Ove kompanije su specijalizirane za proizvodnju i popravku tenkova i drugih oklopnih vozila za Oružane snage Ruske Federacije.

- I dalje se bilježe slučajevi dezerterstva među ljudstvom okupatorskih snaga - navodi se u izvještaju.

Konkretno, na području Havronščina, okrug Makariv, Kijevska oblast, grupa ruskih vojnika zaplijenila je automobile lokalnih stanovnika, presvukla se u opljačkanu civilnu odjeću i odvezla se prema granici s Republikom Bjelorusijom.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo