7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

14.02.2022 / 14:00 Obrazovanje - Rektor Univerziteta

Zlomušica: UNMO ima potencijal koji nije dovoljno iskorišten

Zlomušica: UNMO ima potencijal koji nije dovoljno iskorišten
Foto: FENA

Svečanom sjednicom Senata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru (UNMO) u ponedjeljak je obilježena 45. godišnjica osnutka te visokoškolske ustanove.

Na sjednici su uručene nagrade zaslužnim pojedincima, a razmatrana je i ono što je u proteklih godinu dana urađeno na Unverziteta "Džemal Bijedić".

Rektor Unverziteta "Džemal Bijedić" Elvir Zlomušica u izjavi za novinare podsjetio je da je UNMO četvrta visokoškolska ustanova osnovana u BiH, a 18. u bivšoj Jugoslaviji.

- Javno smo sveučilište, akreditirano i reakreditirano u uvjetima Bosne i Hercegovine pored toga što ima dosta visokoškolskih ustanova, a to znači veća kvaliteta. Otvoreno smo sveučilište, imamo kampus, imamo značajnu međunarodnu suradnju i nešto više od 4.000 studenata i zbog svega toga imamo određeni potencijal koji ovdje nije dovoljno iskorišten kako bi se naša zemlja što više i što brže približila standardu, odnosno euroatlanskim integracijama - kazao je Zlomušica.

Dodao je kako Univerzitet "Džemal Bijedić" planira proširenje svoga rada.

- Ovih dana radimo akreditaciju studijskih programa, zbog nekih problema u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH to nije urađeno, ali u sljedećem periodu pokušat ćemo napraviti analizu toga i vršiti neku simbiozu, kombinaciju što se tiče organizacijskih jedinica, ali i studijskih programa - naveo je rektor.

Po njegovim riječima, posebno ga ispunjava što je bio u prilici nagraditi najbolje studente.

- To su studenti koju su u ova, da tako kažem, turbulentna, a često i sumorna vremena, uspjeli pronaći dovoljno motiva i snage da budu najbolji među najboljima i posebno mi je zadovoljstvo čestitati im na njihovom uspjehu - kazao je Zlomušica.

Program obilježavanja 45. godišnjice Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru završit će u subotu, 19. veljače, kada će u prostorijama Univerziteta biti upriličena svečana dodjela diploma i promocija diplomanata.



(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo