6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 3°C

26.01.2022 / 21:07 Svijet - Paralelno sa SAD

NATO poslao odgovor na zahtjev Rusije

NATO poslao odgovor na zahtjev Rusije
Foto: Vijesti.ba
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako je NATO poslao pisani odgovor na prijedlog Rusije o sporazumu, javlja AA.

- NATO je poslao pisane odgovore Rusiji. To smo uradili paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Ističući da se sporovi trebaju rješavati dijalogom i diplomacijom, Stoltenberg je predložio da NATO i Rusija međusobno ponovno otvore svoje urede u Moskvi i Briselu. Stoltenberg je također predložio da se postojeći vojni komunikacijski kanali u potpunosti koriste za smanjenje rizika, te da se uspostavi civilna "hitna linija" za hitne slučajeve.

Navodeći da su spremni na pravi dijalog s Rusijom, Stoltenberg je pozvao Rusiju da ne koristi silu protiv drugih zemalja, kao i da povuče svoje vojnike iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije, ponovivši da svaka zemlja ima pravo birati vlastite sigurnosne aranžmane.

Ističući da žele razgovore o smanjenju rizika, transparentnosti i kontroli naoružanja, Stoltenberg je dodao da "kao prvi korak, predlažemo međusobno informisanje o vježbama i nuklearnoj politici na Vijeću NATO-Rusija. Također bismo trebali obnoviti Bečki dokument o vojnoj transparentnosti."

Stoltenberg je podvukao kako ne mogu i neće kompromitirati principe koji su temelj sigurnosti NATO saveznika i sigurnosti Evrope i Sjeverne Amerike. Dodao je da će NATO nastaviti svoju politiku "otvorenih vrata", dodajući također da će, ako Rusija napadne Ukrajinu to imati visoku cijenu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo