6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

25.01.2022 / 18:51 Obrazovanje - Kanton Sarajevo

Data saglasnost za upošljavanje na neodređeno 61 odgajatelja u JU "Djeca Sarajeva"

Data saglasnost za upošljavanje na neodređeno 61 odgajatelja u JU "Djeca Sarajeva"
Foto: FENA

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za raspisivanje konkursa za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 61 odgajatelja u Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva".

Na ovaj način, po riječima ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hote-Muminović, rješavaju se pozicije i radno-pravni status radnika koji su godinama bili angažirani na određeno vrijeme.

- Ostale tražene pozicije za JU 'Djeca Sarajeva' bit će oglašene na određeno vrijeme na godinu dana, uz našu opredijeljenost da i ove pozicije riješimo angažmanom na neodređeno, ukoliko punjenje budžeta Kantona Sarajevo u 2022. godini pred nama bude išlo u očekivanom obimu. Dali smo i saglasnost za angažman radnika do okončanja konkursne procedure, tako da kontinuitet rada u JU 'Djeca Sarajeva' neće biti doveden u pitanje - rekla je Hota-Muminović.

Postupak prijema u radni odnos odvijat će se u skladu sa Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji KS, te uz poštivanje prava iz Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica.

- U narednom periodu napravit ćemo dodatnu analizu politike zapošljavanja na određeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama. Stalnim konkrusima na određeno proizvodi se stres, nesigurnost i stvaraju se bespotrebni troškovi kako za kandidate tako i za škole. O ovim i mnogim drugim problemima godinama se samo priča. Mi ćemo ovo pitanje riješiti u velikom obimu ove godine. Sve su to radne pozicije koje su potrebne u našem obrazovanju - dodala je Hota-Muminović, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo