7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

23.01.2022 / 13:14 BiH - meteorolog

Nedim Sladić najavio polarne hladnoće u BIH

Nedim Sladić najavio polarne hladnoće u BIH
Foto: Arhiv
U Bosnu i Hercegovinu stiže vrhunac ledenog vala. To je objavom na društvenim mrežama najavio i meteorolog Nedim Sladić.

"Bosna i Hercegovina je sinoptički na razgraničenju između dva snažna barička sistema - prostranog grebena koji se osom proteže preko Ujedinjenog Kraljevstva prema centralnoj Europi sa zapada, a sa istoka ukrajinske visinske ciklone. Između ova dva sistema je prisutna snažna advekcija hladnog zraka po visini porijeklom iz Sibira u sjevernoj visinskoj struji.

Usljed pritjecaja vlažnog zraka sa zadnje strane ciklone jučer je širom Bosne, sjevera i sjeveroistoka Hercegovine registrovan snijeg. Dotok hladnog zraka iz Sibira se sve više pojačava narednih dana s odmicanjem centra visinske ciklone osom prema sjeveru Turske i Crnom moru", poručio je meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

Sladić je nešto ranije najavio temperature od minus 22 stepena Celzijusa.

U utorak, 25.01.2022. postojat će idealni uslovi za snažno ohlađivanje zraka - dugovalno IR zračenje uvjetovano vedrinom, centar anticiklone pozicioniran nad istokom Bosne, prethodno guranje hladne zračne mase iz Sibira, slab vjetar i snijeg na tlu uvjetovat će da na planinama, visoravnima i platoima centralne i istočne Bosne se temperature zraka mogu mjestimično spustiti i do -22 °C, u nižim predjelima uglavnom od -17 do -7 °C, a u negativnom predznaku bit će i jug Hercegovine, najavio je Sladić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo