9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

08.12.2021 / 17:10 Svijet - Dmytro Kuleba

Razgovor između Bidena i Putina omogućio 'deeskalaciju'

Razgovor između Bidena i Putina omogućio 'deeskalaciju'
Dmytro Kuleba / Vijesti.ba
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je Reutersu u srijedu da su razgovori između američkog predsjednika Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina omogućili “odvraćanje i deeskalaciju”.

U prvoj reakciji jednog visokog ukrajinskog zvaničnika na razgovor putem video linka između Bidena i Putina, Kutleba je kazao da pozdravlja američke napore na privoljavanju Rusije da se vrati za pregovarački stol.

On je, međutim, naglasio da je prioritet sačinjavanje paketa s mjerama 'odvraćanja' kako bi se prinudila Moskva da odustane od pokretanja novih vojnih eskalacija.

Ukrajina i njeni NATO saveznici objavili su 'uzbunu' zbog pokreta ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice, izražavajući zabrinutost da bi se sukob niskog intenziteta u istočnoj Ukrajini mogao pretvoriti u rat punog obima između dvaju susjeda.

- Kontakt sam po sebi služi kao sredstvo odvraćanja i deeskalacije. Cijenimo ključni diplomatski angažman SAD u naporu da se vrati Rusija za pregovarački stol – navodi Kutleba u komentarima o susretu Putina i Bidena.

Biden je u tom razgovoru upozorio Putina da će Zapad uvesti “oštre ekonomske i ostale mjere prema Rusiji ukoliko Moskva pokrene novu ofanzivu protiv Ukrajine, dok je Putin zatražio garancije da se NATO neće širiti prema istoku".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo