°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

08.12.2021 / 12:56 Politika - Andrew Jewell

Predstavnik MMF-a: Rasformiranje UIO bi ugrozilo servisiranje vanjskog duga

Predstavnik MMF-a: Rasformiranje UIO bi ugrozilo servisiranje vanjskog duga
Foto: Vijesti.ba

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell izjavio je danas u Sarajevu da bi rasformiranje Uprava za indirektno oporezivanje ugrozilo blagovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine, što trenutno UIO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja.

Po njegovim riječima, čak i da entiteti ostanu opredjeljeni servisiranju svojih obaveza, tranzicija od tog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja.

Jewell je potcrtao da je UIO, poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je Vlada Republike Srpske najavila svoju namjeru da se povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje.

- Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji da komentariše, smatramo da bi takav potez imao velike ekonomske posljedice jer je UIO jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini - naveo je Jewell.

Dodao je da su indirektni porezi koje prikuplja UIO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH koji se koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija.

- Izuzev u 2020. kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Sa oporavkom ekonomije, mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih/neizravnih poreza dostići najviši nivo do sada - istakao je Jewell.

Pojasnio je da bi se taj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu indirektnih poreza raspao ukoliko bi se Republika Srpska puvukla iz UIO, a Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljna UIO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje.

Također, smatra da bi niži prihodi u tom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju.

- Zbog svih ovih razloga podstičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave za indirektno oporezivanje - poručio je Jewell, saopćeno je iz Ureda MMF-a u BiH.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo