8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C

07.12.2021 / 20:00 Regija - Povećan budžet

Srbija nastavlja sa nabavkom naoružanja iz Rusije

Srbija nastavlja sa nabavkom naoružanja iz Rusije

Dvije godine nakon što je najavljeno da Srbija obustavlja nabavke vojnog naoružanja, zvaničnici dogovaraju nove isporuke iz Rusije, prenosi RSE.

Ti dogovori dolaze u trenutku kada su sve oči uprte u zvaničnu Moskvu i tenzije na granici sa Ukrajinom, ali i nakon više upozorenja Zapada zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom.

“Nabavke u oblasti odbrane su nacionalna odluka”, ovako za Radio Slobodna Evropa (RSE) u NATO-u komentarišu najave Srbije o novim nabavkama ruskog naoružanja.

NATO, u odgovoru za RSE, međutim, poziva na smanjivanje tenzija.

“Istovremeno, važno je da svi akteri doprinose smanjenju tenzija u regionu, kao i da neguju mir i stabilnost”, navodi NATO u pisanom odgovoru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 25. novembra da će iz Rusije uskoro stići nova vojna oprema.

“To su Korneti, dakle lansirne rampe za Kornete i rakete Korneti za protivoklopna dejstva. Izuzetno važni na našem terenu”, rekao je predsjednik Srbije.

Više detalja o novim nabavkama sedam dana nakon Vučićevog sastanka sa Putinom dao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, 3. decembra poslije sastanka sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je dogovorena kupovina novih sistema protivvazdužne odbrane (PVO) “Pancir S1” i protivoklopnih raketa “Kornet”. Te informacije, međutim, nisu objavljene u saopštenju koje je povodom sastanka Vulin-Šojgu objavilo na sajtu Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Istog dana, Ambasada Ukrajine u Beogradu poslala je medijima saopštenje u kojem su upozorili na povećanje vojnog prisustva Rusije na njihovoj granici. Iako se u saopštenju ne pominju nove nabavke ruskog naoružanja koje su najavili srpski zvaničnici, Ambasada je uputila poruku građanima Srbije:

“Ne slušajte šta Kremlj govori, gledajte šta Kremlj radi”.

U saopštenju takođe podsećaju na rusku aneksiju ruskog poluostrva Krim 2014. zbog čega je Rusija pod sankcijama Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Najava kupovine dodatnog naoružanja iz Rusije dolazi dvije godine nakon što je sam Vučić rekao da Srbija staje sa kupovinom vojnog naoružanja.

“Ići ćemo na dodatne reforme naše armije. Da je pravimo još mobilnijom i bržom”, izjavio je Vučić 3. decembra 2019. uoči puta u Rusiju, gde se sastao sa Putinom.

Izdvajanja Srbije za kupovinu novog naoružanja su se u međuvremenu uvećala, pa je tako prema podacima Balkanske bezbjednosne mreže, specijalizovanog portala za odbranu i bezbjednost, u ovoj godini “odbrambeni budžet prešao, po prvi put, granicu od jedne milijarde eura”.

U prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je iz Rusije pet helikoptera Mi-17V-5, četiri borbena helikoptera Mi-35M i raketni sistem PVO “Pancir S1”. Za to vrijeme iz Evrope je od „Erbasa“ nabavljeno pet helikoptera H-145M.

Tokom jula 2020. Srbija je, između ostalog, od Kine kupila šest novih bespilotnih letilica CH-92A, a zatim i raketni odbrambeni sistem FK-3, prenosi RSE.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo