9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

02.12.2021 / 11:45 BiH - Jačanje stabilnosti

Stuart Peach imenovan za specijalnog izaslanika V. Britanije za Balkan

Stuart Peach imenovan za specijalnog izaslanika V. Britanije za Balkan
Foto: Vijesti.ba

Glavni šef vazduhoplovstva Stuart Peach imenovan je za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, saopštila je danas britanska Vlada.

Britanski premijer specijalnog izaslanika imenovao je, kako se navodi, u sklopu stalne predanosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Peach će ovu dužnost preuzeti nakon što je ranije ove godine podnio ostavku na poziciju predsjednika Vojnog odbora NATO-a, koju je obnašao od 2018. Ranije je također služio kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao posebni izaslanik premijera, Stuart će sarađivati s liderima Zapadnog Balkana, ostalima u cijeloj regiji i britanskim saveznicima u SAD-u i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Njegov rad također će uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju s ozbiljnim i organiziranim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima, te poticanje rješavanja naslijeđenih pitanja kao što su ratni zločini i nestale osobe.

U vezi s tim, Ujedinjeno Kraljevstvo će također nastaviti raditi na unapređenju ravnopravnosti spolova i implementaciji Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima.

U Bosni i Hercegovini Stuartove aktivnosti podržat će rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče Srbije i Kosova, sarađivat će s našim partnerima na podršci dijalogu uz posredovanje EU, saopštila je Vlada Velike Britanije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo